Най-опасните плажове в света

Когато човек чуе за ваканция на плажа, обикновено си представя лежане върху горещия пясък и релаксиране, а не игра със смъртта, но Forbes.com направи списък с най-опасните плажове на света.

Първоначално се сещаме за силни течения и смъртоносни медузи, но според Стивън П. Ледърман от Международния център за изследване на ураганите и Лабораторията за проучване на бреговете в Маями най-опасни са акулите.

"Но в действителност имате по-голям шанс да спечелите от лотария, отколкото да ви ухапе акула", каза той пред Forbes.com и добави, че през 2007 г. в целия свят е имало само 112 инцидента с ухапани от акула хора.

Следва списък с най-опасните плажове по категории, който е подготвен от Forbes.com и се концентрира основно върху Съединените щати.

1. Нападения/ухапвания от акули: Ню Смирна бийч, Волюсия каунти, Флорида. Според Международния архив за нападения от акули, публикуван през март, през 2007 има 112 инцидента вследствие на "контакт" между хора и акули, но само един е завършил със смърт.

В Ню Смирна, залив на източното крайбрежие на Флорида, са регистрирани най-много нападения на акули със 17 ухапани човека.

2. Замърсяване: Хайкс пойнт бийч, Кент каунти, Мд./Бийчууд бийч уест, Оушън каунти, Ню Джърси.

Според Националния съвет за изследване и защита, група за екологична дейност, през 2006 г. тези два плажа имат най-висок процент взети проби, надвишаващи здравословните стандарти в САЩ.

3. Нападения на медузи: Северна Австралия, крайбрежието на Северна Австралия е дом на chironex fleckeri, наричани също така медузи кутии, които според Австралийския център за контрол върху болестите са причинили 60 смъртни случая през последните 100 години.

Въпреки че рядко се стига до фатален изход, всяка година в Северната територия се хоспитализират около 40 човека. Миналата година в Тиуи айлъндс, северно от Дарвин, почина 6-годишно момче.

4. Светкавици: Флорида. Според Националната океанска и атмосферна администрация Флорида е на първо място в списъка с най-опасни места по отношение на светкавиците.

В периода между 1997 и 2006 г. във Флорида са починали 71 човека, ударени от мълния, което е повече от който и да било друг щат. Много често популярни плажове като Ню Смирна и Клиъруотър са евакуирани и затворени с дни заради опасност от мълнии.

5. Инциденти с плавателни съдове: Флорида. Няма данни по области или плажове, но според Американския отдел за сигурност на крайбрежните ивици, през 2006 г. във Флорида са се случили 633 инцидента с плавателни съдове, от които смъртните случаи са 68.

Броят е по-висок от всеки друг щат в страната, тъй като във Флорида повече хора се занимават с плаване.

6. Удавяне при вълнение, причинено от противоположни приливи: Бревард каунти, Флорида.

Според Американската асоциация за спасяване на човешки живот през 2007 г. в Бревард каунти са се удавили 10 човека заради вълнение, причинено от противоположни приливи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини