Отказът от цигарите е заразен

Едва ли има по-самотно занимание от опита на човек да спре да пуши. Американски специалисти обаче са установили, че отказването от цигарите може да е заразно, защото в действителност хората се разделят с вредния навик не поединично, а на групи, предаде Ройтерс.

Изследователите от Харвардския университет съвместно със свои колеги от Калифорнийския университет преди време откриха, че и затлъстяването може да е социално заразно, тъй като хората се влияят от околните, припомня агенцията.

"Данните от настоящето проучване показват, че социалните взаимоотношения въздействат върху поведението и решенията, свързани със здравето. Хората силно се влияят от околните в тяхната социална сфера", казва д-р Ричард Хоудс от Националния институт по стареене, с финансовата подкрепа на който е направено изследването.

Учените анализирали данните за 12 067 души, участвали в проучването Фрамингам - изследване на здравето и навиците на почти цял град в Масачузетс, продължило 32 години.

Анализът на големи социални мрежи показва, че под влияние на околните хората се отказват от цигарите на големи групи и по едно и също време, дори и да не се познават помежду си, обясняват авторите на изследването.

Специалистите допълват, че семейната и приятелската среди също въздействат върху отказването от вредния навик, като най-силно влияние имат съпрузите, следвани от приятелите и братята или сестрите. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини