Новите дрехи на НАСА

НАСА вече планира първите си мисии на повърхността на Луната от 1972 година насам. За целта преди две седмици те сключиха договор с фирмата Oceaneering International, Inc. за дизайна, развитието и производството на нова система скафандри.

Контрактът е на стойност 183.8 милиона долара за период от юни 2008 до септември 2014 година, като първите костюми трябва да са подготвени за мисията на Международната космическа станция на име „Съзвездие", първите полети от която ще започнат през 2015 година. До 2020 година ще има и мисия за „нови човешки стъпки" по повърхността на луната.

Скафандри и системи за поддръжка ще са необходими за четирима астронавти на лунни експедиции, както и шест по-леко оборудвани костюма за пътешествия до космическата станция. На по-кратките пътувания скафандрите ще бъдат годни за цяла седмица „разходки", но ще се подготвят костюми и за шестмесечни експедиции на евентуалната лунна база.

Освен скафандри за ходене по лунната повърхност, ще бъдат изработени и специални костюми, които да издържат на по-тежките условия при излитане и кацане и да предпазват астронавтите от възникнали проблеми в совалките.

В контракта има опция за продължение, която започва от октомври 2010 година и завършва през септември 2018 и е на стойност над 302 милиона долара. Това е първият път, в който НАСА се доверява на фирма, различна от Goodrich – компанията, която произвежда скафандрите за мисия „Меркурий" през 1959 година.
Източник: bgvesti.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини