Вълшебните думи, на които се ловят медиите

Американски изследователи публикуваха спъсък с ключови думи, които помагат на прес-съобщенията на различните компании да попаднат в средствата за масова комуникация, дори и да не представляват новина.

„Вълшебните думи", които приковават вниманието на редакторите в САЩ са : „пари", „тайни", „рак", „секс" и „мазнини".
Дейвид Шиман, автор на книгата „Мръсни трикове за голям шум", смята за ключови думите : „безопасно", „лесно" и „секретно", които сами по себе си предполагат, че става дума за нещо ново.
Плашещи съобщения, включващи думите :"опасно" и „токсично", също имат право на живот. Експертите отбелязват, че в последно време медиите охотно заобикалят информация съдържаща думи като" зелено" и „околна среда".

PR-логистката Кейт Робинс смята, че „ако в съобщението се говори за „първи", „единствен", „най-бърз", „най-добър" то несъмнено ще привлече вниманието".
Важно е компания да се самоопредели в прес-съобщението си като „лидер на пазар за..." или просто като „един от лидерите".

Информацията свързана с живота на знаменитостите ще попадне в световните медии ако включва думи като : „развод", „сватба", „раздяла". А относно компютърната техника и електроника препоръчваните думи са „революционен" и "подобрен" като е добре да се упомене и цена.

Вълшебните думи обаче не са универсални и за всеки регион трябва да се подбират подходящите изрази. PR-аналитиците отбелязват, че голяма част от всички т.нар. сензационни новини, по принцип не съобщават нищо ново.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини