”Великият пророк 3”: ракети и торпеда в действие

Иранските въоръжени сили извършиха днес нова серия от опити с различни класове ракети.
Това съобщи Франс прес, цитирна от БТА, като се позова на съобщение в интернет сайта на държавната иранска телевизия. "Най-важното събитие през третия ден от маневрите "Великият пророк 3" в района на Персийския залив бе изстрелването на противокорабни ракети, на ракети от типа "земя-земя" и "земя-въздух", се казва в официалното съобщение. Изпробван е и нов тип торпедо "Хоот" от (персийски - кит), което вече беше тествано през април 2006 г., за борба с подводници. Според съобщението то се отличава с много висока скорост.

Ирански представители заявиха, че целта на вчерашните и на днешните опити с ракети е да се покаже, че Иран може да отвърне на всеки удар, ако бъде нападнат от САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Британският "Таймс" отбелязва, че Иран е демонстрирал мускули, като е изстрелял девет ракети вчера близо до Ормузкия проток, където преминава голяма част от световните петролни доставки. Тази демонстрация имаше за цел да покаже решимостта и силата на Иран на неговите врагове, в това число САЩ и Израел, които през последните няколко седмици отправиха доста резки закани към Иран, твърди генерал Хосеин Салами, командир на военновъздушните сили към корпуса на "Гвардейците на ислямската революция", извършил опитите, припомня британският всекидневник.

Вестникът допълва, че Пентагонът е реагирал предпазливо на твърденията на Иран за ракетните изпитания. Американският държавен секретар Кондолиза Райс обаче използва по време на посещението си в София новината като повод отново да защити американските планове за разполагане на елементи от противоракетен щит в Източна Европа и да разкритикува противопоставянето на Русия на тези планове. САЩ искат да изградят югоизточно от Прага радарна станция, която да бъде елемент от противоракетния си щит срещу евентуална ракетна заплаха от страни като Иран. По вреем на европейската си обиколка, Кондолиза Райс подписа вече споразумение с Чехия за изграждане на противоракетен щит.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини