Закриват елитни паралелки, подпалиха тютюн за 50 бона. Аналитичен преглед на печата

Подпалиха низи тютюн за 50 000 лева, гласи голямото заглавие над главата в днешния съботен брой на "Хасковска Марица". Огънят лумнал в стопанския двор на с. Клокотница около 15. 00 часа вчера. Подозират умишшлен палеж, поминъкът на три семейства унищожен от пламъците.

Закриват три елитни паралелки в Харманли и Димитровград, съобщава в челния си материал на първа страница изданието. Съкращенията идват след приключилото първо класиране на седмокласниците. Наесен няма да има клас по немски в димитровградската езикова гимназия, по икономическа информатика в същия град и по информационни технологии в Харманли.
Редуцирането на паралелките бе прогнозирано още преди кампанията. Делегираните бюджети ограничиха парите за всяко школо според броя на децата и от инспектората по образование утвърждаваха колкото паралелки си искат училищата преди приемните изпити. Резултатите показаха, че някои школа са казали "хоп" преди да скочат.

Най-старият университет в Европа с филиал в Хасково, акцентира на първа страница вестникът. Идеята медицинският университет в Монпелие да разкрие свой филиал в града е още на етап разговори. Ако амбициозната идея се реализира, това наистина ще бъде сериозно постижение за Хасково в опитите му да се превърне в увиверситетски град.

Доматите изчезнаха, цената им скочи двойно, информира изданието от втора страница. Става дума за борсата в Любимец. Причината – тази година стопаните произвели по-малко от червения зеленчук. Дините обаче паднали до 30 стотинки. В Хасково все още държат висока цена.

Евродепутат с приемна в Хасково, е друг акцент от страницата. Маруся Любчева щяла да изслушва граждани по въпросите на селското стопанство.
Тая дали знае от коя страна се хваща мотиката?
Нашият земеделец си има осъвременена приказка: Акъл не ща, евро ми дай. Ама те еврото си го стискат за свои фирми, щедри са само на приемни и приказки.

ДДС изяжда печалбата на "Тих труд", пише вестникът по повод днешния празник на съюза на глухите. От 400 работници някога в предпириятието сега са останали едва 64. Дори мястото на управителя било вакантно.
Май наистина е зле положението, щом и началническият стол е свободен.

Депутатът Атанас Атанасов на среща с харманлийци, съобщава изданието. Генералът-антикорупция щял да дойде идния петък.
Харманли трепери отсега.

В събота "Хасковска Марица" излиза с две приложения. "BG жена" залага на вечно актуалното заглавие "SOS! Жена зад волана", а "Арена" – на проблема с изтичането на лекари зад граница.

Повече – в дебелия съботен брой на "Хасковска Марица".
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини