Фалшивите ракети

Иранската осведомителна агенция Sepah News бе уличена в изфабрикуването на снимка на изпитанията на иранските балистични ракети "Шахаб-3", които бяха изстреляни в рамките на военни учения, проведени от 8 до 10 юли, съобщава в блога си The New York Times. На фотографията, обиколила първите страници на водещи агенции и световните средства за масова информация, с помощта на графичен редактор била "клонирана" една допълнителна ракета.

Снимката с 4-те изстреляни ракети от сайта на Sepah News бе копирана първо от агенция France Presse, след което изображението се появи по страниците на The Los Angeles Times, The Financial Times, The Chicago Tribune, други американски ежедневници, както и във водещите материали на BBC News, MSNBC, Yahoo! News и самият NYTimes.

Впоследствие обаче експерти откриха във фотографията повтарящи се идентични елементи от дима при изстралването, както и на самата ракета. След известно време фалшифицираната снимка бе свалена от сайта на Sepah News, а заподозрялата измамата AFP съпроводи снимката с пояснението, че тя вероятно е била подложена на цифрова обработка.

На свой ред, Associated Press помести друга снимка на Sepah, която е почти идентична с обработената, в т. ч. и с ракурса и разположението на обектите, на която обаче една от ракетите не е изстреляна.

Това кара експертите да смятат, че иранците са изстреляли само 3 ракети, което е видно от снимка на иранската агенция FARS от друг ракурс, а 4-тата е била добавена, за да се прикрие неуспешния пуск на едно от изпитваните оръжия.

В сряда "Корпусът стражи на Ислямската революция" съобщи за изстрелването на 9 различни ракети с близък и среден обсег на действие, сред които въпросните 4 ракети "Шахаб-3" с далечина на полета 2000 км., които могат да поразяват цели в Израел и са снабдени с бойни глави с тегло 1 тон. След разкритието на иранската измама, световните агенции вече споменават изстрелването на "Шахаб-3", без да уточняват колко точно от тях са били изстреляни.

САЩ, които потвърдиха извършването на ракетните изпитания в сряда, заявиха, че все още не разполагат с независимо, собствено потвърждение на вчерашните ракетни тестове, обяви прессекретарят на Белия дом, Тони Фрато (Tony Fratto). Въпреки това той призова иранските власти да прекратят продължаващите военни учения, които са "нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН".
Вашингтон, и особено регионалният им съюзник Израел, не изключват докрай възможността за военни действия срещу Иран, а Техеран от своя страна заплашва с яростен отговор в случай на атака. "Израел е най-силната държава в региона и сме показали и в миналото, че не ни е страх да действаме, когато жизненоважните ни интереси са застрашени", посочи Ехуд Барак - израелския министър на отбраната.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини