Успешен 13-и август за България на Олимпиадата

Световният шампион от Баку 2007 Явор Янакиев спечели първи медал за България, след като триумфира в битката за бронзовия медал в категория до 74 кг. на олимпийския турнир по класическа борба в Пекин, с което днешният 13-ти август не бе фатален за нашата страна в китайската столица.

Българинът спечели мача си за бронзовия медал срещу белорусина Алех Михайлович, след като победи с 2:1 части (0-1, 2-0, 2-0). Световният шампион от Баку загуби от Чжан Юнсян с 0:2 части (2:3, 1:1) в първия кръг.

Китаецът обаче стигна финала и изведе нашия борец до репешажите за бронза. Янакиев победи убедително на репешажа перуанеца Сиксто Барбера с 2:0 части (3:0, 4:0) и стигна до битката за бронза, където и триумфира днес срещу Михайлович.

Бившият световен и двукратен европейски шампион в класическия стил Николай Гергов загуби битката за бронзовия медал при 66-килограмовите и остана пети на олимпийския турнир по класическа борба в Пекин.

Българинът загуби двубоя за 3/4 място от Армен Варданян от Украйна, който триумфира в репешажите срещу Джейк Дийтчлър от САЩ. Гергов не успя да завоюва отличието, след като загуби с 1-2 части от украинеца (1:4, 2:1, 1:6).

По-рано днес, в първия кръг, националът ни срази олимпийския вицешампион от "Атина 2004" Шереф Ероглу (Турция) с 2:1 части (1:1, 2:1), който е и световен и шесткратен европейски първенец.

На четвъртфиналите Гергов преодоля и силния руснак Сергей Коваленко с 2:1 части (2:1, 2:4, 3:1). На полуфиналите обаче българският борец отстъпи на световния вицешампион от "Гуанджоу 2006" Канатбек Бегалиев (Киргистан) с 0:2 части (1:1, 1:1). Въпреки че имаше шанса да грабне бронза, Гергов изпусна отличието в последния момент в мача си с Варданян.

Румяна Нейкова се класира за финала на скиф на Олимпиадата в Пекин, финиширайки втора в своята полуфинална серия с време 7:33.29 минути. Пред Нейкова се нареди нейната основна конкурентка за титлата - Екатерина Карстен от Беларус, спряла хронометрите на 7:32.86 мин.

За финала от тази серия се класира и Юлия Михалска от Полша (7:38.04). Другите финалистки, излъчени от полуфинал "А" са Сююн Чжан от Китай, Мишел Гуерет от САЩ и Мирослава Кнапкова.

Братята Мартин и Иво Янакиеви, които участват на Олимпийските игри в Пекин в надпреварата на двойка скул, не успяха да се класират за финала на дисциплината.

Българската двойка завърши на четвърто място във втория полуфинал днес с време от 6:26.62 минути, като изоставането им от първото място бе със 7.76 секунди.

Така двамата ще се борят за разпределението на местата от 7-о до 12-то. От серията на Янакиеви за финала в дисциплината двойка скул се класираха представителите на Франция, Естония и Великобритания.

Мария Гроздева не успя да се пребори за медал и завърши 5-а във финала на 25 метра пистолет на Олимпиадата в Пекин с резултат от 786.6 точки. Титлата с олимпийски рекорд 793.4 точки завоюва представителката на домакините от Китай Ин Чън, втора остана монголката Гундемаа Отряд, която влезе във финала с най-добър резултат и изравнен олимпийски рекорд. Трета финишира Мункбаяр Доржсурен с 789.2 точки, пред Гроздева се нареди и Фънцзи Фей със 787.9 т.

Българинът Даниел Павлов, който участва в турнира по стрелба с лък в Пекин, отпадна от Игрите, след като загуби днес в мач от 1/32-финалите. Българският стрелец претърпя поражение от от руснака Балвинима Циперпилов с 102:112.

Руснакът, който бе 6-ти в квалификациите, се оказа по-точен от Павлов във всяка една от 4-те стрелби. Така Циперпилов заслужено продължава напред, докато за Павлов Олимпиадата приключи.

Най-добрият български плувец Михаил Александров счупи националния рекорд и в днешния старт в сериите на 200 метра съчетано плуване на олимпийския турнир в Пекин.

Българинът финишира втори в своята трета серия с време 2:00.70 минути и подобри стария си рекорд на страната ни от 2:01.80 минути, който постави на Световния шампионат в Мелбърн през 2007 година. Серията бе спечелена от израелеца Гал Нево, който бе най-бърз с време 1:59.66 минути. Александров обаче най-вероятно няма да продължи напред, тъй като в следващите серии се получиха доста по-добри времена от неговото.

Представителят ни в Супертежка категория над 91 кг. на Олимпийските игри Кубрат Пулев отпадна на осминафиналите на турнира по бокс в китайската столица Пекин. Кобрата загуби от шампиона на Панамериканската зона Оскар Ривас от Колумбия с 5:11.

Българинът започна кошмарно срещата и загуби първия рунд с 2:6. Вторият рунд бе равностоен - 2:2, а Пулев спечели третия с 1:0. Така преди последния рунд, резултата бе 8:5 в полза на латиноамериканеца. Пулев даде всичко от себе си в последната част, но не издържа на напрежението.

Така след 0:3 в последния рунд, Кобрата отпадна от надпреварата по бокс в Пекин. Ривас ще излезе на на четвъртфиналите срещу световния шампион в категорията Роберто Камареле от Италия, който по-рано днес надви хърватина Томашович с 13:1 точки.

Така България остава със само един представител в турнира по бокс - Борис Георгиев в категория до 64 кг.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини