Учени връщат към живот изчезнали видове

Първата стъпка в разработването на биотехнологични методи за връщането към живот на изчезнали видове бе направена наскоро от американски и австралийски учени, успели да "възкресят" фрагмент от ДНК на тасманийски тигър.

Техни колеги от Япония и Тайланд проучват възможността да върнат към живот друг изчезнал вид - мамутите, съобщава сайтът Попгаджет.

В края на май учени от САЩ и Австралия съобщиха, че са извлекли генетичен материал от музеен образец на тасманийски тигър, пазен в етанол от 100 години, и го имплантираха в миши ембрион, припомня изданието.

Специалисти от университета "Кинки" в Япония и колегите им университета на Тайланд правят изследвания в областта на "соматично-клетъчния" ядрен трансфер" - метод, който крие големи обещания за възкресяването на отдавна изчезнали видове.

Целта на японските и тайландските специалисти е да възродят мамут, като за приемник използват слон. Идеята им е чрез този метод за клониране ядрото от яйцеклетка на слон да бъде отстранено и да бъде заменено с ядро от клетка на замразен мамут.

Досегашните опити на специалистите са се проваляли поради увреждане на запазения генетичен материал.

Напредъкът в техниките за възстановяване на увредена ДНК обаче им позволява да направят крачка напред към постигането на живо раждане.

Методът за клониране, известен като "соматично-клетъчен ядрен трансфер" може да се използва и за попълването на популациите от застрашени видове, когато броят им спадне под 1000 екземпляра. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини