Пътуването със самолет води до главоболие

Изследователи от Израел са установили, че над 100 млн. души страдат всяка година от главоболие, породено от пътуване със самолет. Изследването включва 906 мъже и жени, които са пътували повече от един път със самолет. 6% от участниците твърдят, че са получили главоболие вследствие на летенето.
При приблизително 3,3 млрд. места на година в гражданската авиация, д-р Израел Потасман и колегите му в Медицинския център "Бнай Зион" (Bnai Zion) в Хайфа предполагат, че над 100 млн. души ежегодно ще страдат от главоболие вследствие на полети.
Изследователите открили, че фактори, способстващи за такъв тип главоболия, са стресът, ниското качество на въздуха, шумът от двигателите на самолетите и промените в барометричното налягане.
Повече от един на всеки пет анкетирани, участвали в изследването, имат главоболие поне един път в месеца, което не обвързват с полетите, пише медицинското списание Cephalalgia. Над половината от регистрираните участници, които потвърдили, че страдат от главобол вследствие на пътуването със самолет, страдат от въпросните болки поне един път в месеца.
Повечето от тези анкетирани са по-склонни към мигрени, а две трети от имащите главоболия вследствие на полети, се оказват жени. При една трета е установено, че и други членове в семейството изпитват главоболие при летене.
Само над 19% от запитаните отговарят, че получават болки в главата всеки път, когато пътуват по въздух.
Барометричното налягане може да се окаже основният виновник за тези неразположения. Пи една четвърт от участвалите в проучването главоболието се влошава при издигането на самолета, докато една пета от анкетираните твърдят, че болката се усилва при приближаване към Мъртво море, което е на около 400 метра под морското равнище.
Средната възраст на участвалите в проучването, които са ходили в клиника, за д бъдат ваксинирани, преди да заминат за тропиците, е 33 години, отбелязват изследователите. Не е изключено при по-възрастните бизнес пътници, летящи за Европа или за САЩ, симптомите на главоболие да са по-чести. Основната част от анкетираните (97%) са пътували в икономична класа.
Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини