Ураганът Айк засегна добива на петрол

Ураганът Айк е разрушил не по-малко от 10 нефтени платформи в Мексиканския залив, съобщи в неделя AP .

Засегнати са и няколко големи нефтoпровода. Рано е да бъде оценян мащабът на разрушенията, данните подлежат на уточняване. Ударът, който Айк нанесе на петролната промишленост на САЩ е много по-голям, отколкото Густав, който мина над страните от Карибския басейн в края на август, началото на септември.

Министерството на енергетиката е разпоредило използването на около милиард барела суров петрол от държавния резерв, за да компенсира спада на производството.

Заради ураганите Айк и Густав добивът на нефт и природен газ в Мексиканския залив бе почти напълно прекратен преди две седмици.

След като достигна южното крайбрежие на САЩ в събота, ураганът Айк, стана причина да бъдат спрени над половината рафинерии в Тексас. В този щат се намира четвърт от цялата нефтопреработваща промишленост на САЩ.

По последни данни, наводненията и силните ветрове, които предизвика ураганът Айк, доведоха до смъртта на 13 души в Тексас. Без електричество в Тексас, Арканзас и Луизиана останаха около два милиона американци.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини