Депутат призова за самоубийствени атентати

Депутат от ХАМАС призова към нови самоубийствени атаки срещу Израел, говорейки пред 2 000 палестинци в ивицата Газа, съобщи АФП. Хиляди палестинци отбелязаха с протестно шествие и митинг днешния ден на Ерусалим, обявен от Иран от 1979 г. насам, за ден на солидарност с борбата на палестинците.

"Призоваваме всички фракции да предприемат действия за сдържането на врага и спирането на неговата агресия чрез самоубийствени атентати", каза Ахмед Абу Хелбия. Той приветства неотдавнашните нападения в Ерусалим, включително стрелбата през март в еврейска семинария, при която бяха убити осем студенти, както и инцидентът от началото на тази седмица, при който палестинец връхлетя с кола върху група израелски войници, като рани 16 от тях преди да бъде застрелян.

Отговорността за тези атаки досега не е поета официално от никоя палестинска групировка. Днешните демонстрации в Газа бяха организирани от ХАМАС, която пое контрола над ивицата през юни 2007 г., след като изтласка силите, лоялни на президента Махмуд Абас. Демонстрантите развяваха зеленото знаме на ХАМАС и черното знаме на „Ислямски Джихад", двете радикални палестински групировки, които си поставят за цел унищожаването на Израел.

Източник: today.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини