Маймуна ухапа собственика си

Жител на Дръндар бе ухапан от маймунка, която семейството му отглеждало, предаде БГНЕС. Екзотичният домашен любимец, който бил донесен у нас от далечна Кения, бил отглеждан от семейство от суворовското село Дръндар.

Опитоменото животинче било на почит и уважение, докато не ухапало стопанина си. Явно раната се оказала по-сериозна, иначе случаят нямаше да излезе наяве. Собственикът потърсил медицинска помощ и така попаднал в регистрите на Районната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве във Варна.

"В такива случаи се поставя ваксина против тетанус, а по преценка на лекарите от 13-те специализирани кабинета - и против бяс", каза д-р Светла Станева, шеф на отдела за заразни болести в здравната инспекция във Варна. 16 са маймунките в региона, които са регистрирани от Районната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Варна. Всички се отглеждат в частни домове и са от четири защитени вида - зелена морска котка, белоуха мармозетка, мармозетка - джудже, и минимармозетка. При тях обаче няма вписана като домашен любимец маймунка от суворовското село Дръндар.

Експертите са категорични, че до 15 дни хората, внесли у нас екзотично животинче от чужбина, трябва да уведомят РИОСВ, след което му се издава паспорт. От службата съобщават, че още един жител на селото e пострадал от острите зъби на животно, но този път от дива лисица. От началото на годината във Варненско от скитащи или бездомни животни са били ухапани общо 12 души, информира д-р Светла Станева.

Четирима са ухапани от чакал. Преди време ветеринарната служба във Варна засече чакал и куче с бяс в две села - Петров дол и Блъсково, Провадийско. Заразата бе доказана с лабораторни изследвания. Веднага бяха взети необходимите мерки и животните, които можеха да бъдат заразени, са ваксинирани, каза д-р Марин Маринов от ветеринарната служба. Очаква се през септември да започне ваксинация на хищниците в региона и по-точно на лисиците по европейска програма, допълни д-р Маринов. Двама са нахапаните от гризачи - в Суворово и Вълчи дол, допълниха от екоинспекцията.

Източник: bgnewsroom

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини