Мравешка самопожертвователност

Някой би казал, че колкото е по-еволюирал даден вид, толкова склоността му към саможертва е по-развита. На човешки език му викаме алтруизъм и най-еволюиралите сред нас - като майка Тереза, например - са склонни да посветят живота си (във всякакъв смисъл) на благото на ближните. Мравките са първите насекоми, за които откриваме, че също го умеят.


Помислим ли за "зли" насекоми веднага се сещаме за осите. Помислим ли за мирни и трудолюбиви - за мравките и пчелите. А те произхождат от осите (на това учените казват еволюция).

Преди малко попаднах на много интересно "мравчено изследване" [1], извършено от полски, английски, норвежки и американски учени в Бразилия. Вид мравки (Forelius pusillus) са създали защитна нощна стратегия за мравуняка. Всяка вечер те "циментират" входа, така че нощните хищници да не могат да влизат. Дотук добре.

"Циментирането" обаче се прави отвън. Така всяка вечер до 8 мравки остават извън мравуняка и вероятно загиват. Интересно е, че веднага щом завършат работата си, малките самопожертвователни работници се отдалечават от мравуняка, за да не привличат хищници. Моята човешка психика ми подсказва, че аз страхливо бих се скрил до мравуняка в очакване на утрото. Мравките обаче не рискуват "благото на ближните" и безстрашно отиват надалеч...

Учените поставят фалшиви входове на мравуняка и така излъгват 23 мравки да останат навън през нощта. Едва 6 оцеляват, 10 са намерени мъртви, а 7 са изчезнали - вероятно изядени. С други думи оцелели са едва 25%.

Мравките запушват входа на мравуняка с пясък по залез. Зрънцата носят сами, което показва, че действат съвсем умишлено. Операцията отнема около 50 минути.

Ръководителят на екипа д-р Тофилски* споделя пред New Scientist, че "саможертващите се мравки са вероятно възрастни такива, чиято загуба не е толкова трагична за мравуняка. Не е много вероятно да съществува каста камикадзета." - добавя той. "Очевидно е, че тези мравки не за избрани специално за мисията. Няма централен контрол, а вместо това всяка мравка "знае" какво да работи, като "длъжностната характеристика" се променя с възрастта".

===================


1. Adam Tofilski et al. Pre-emptive defensive self-sacrifice by ant workers. The American Naturalist 2008, doi: 10.1086/591688. Засега статията не е достъпна online. Абстракт (скролнете малко). Новинарска емисия от New Scientist.

*Д-р Тофилски е полски учен, работещ в родината си. Рядко се среща източноевропеец да ръководи екип от американски, английски и прочие изследователи. И то в Бразилия.
Ясен Пекунов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини