Кока-колата като контрацептив, скоковете на бълхите и ефектите от хрущенето на чипса

В Харвардския университет в четвъртък се състоя 18-тата церемония по връчването на Антинобеловите хагради (The Ig Nobel Prize) за най-съмнителните и нелепи научни открития. Антинобеловата награда по химия е присъдена на Дебора Андерсон от Медицинския колеж в Харвард за изследване на използването на Кока-кола като контрацептив (1985г.). "Душът с Кока-кола като противозачатъчно средство е част от фолклора през 1950 - 1960 г. Смятало се е, че има спермицидни свойства" - обяснява Андерсон решението си да провери хипотезата. Нейният експеримент показал, че Кока-кола действително има определен эфект, особено диетичната. Все пак Андерсон не съветва на това да се разчита. Друга Антинобелова награда по химия е присъдена изследователи от Тайван за техните тестове, които показаха противоположен резултат и доказаха, че ни Кока-Кола, ни Пепси имат някакви спермицидни свойства. Награда получило и изследването на Дан Ерайели, проведено в Масачусетския технологичен институт. Ученият провел експеримент с две групи доброволци, на които дал две абсолютно еднакви плацебо болкоуспокояващи лекарства. На едната група било казано, че 1 таблетка от лекарството струва 2,5 долара, на втората - 10 цента. Тестът показал, че получилите "скъпо" лекарство по-малко болезнено реагирали на слаби токови удари, което доказало влиянието на цената на лекарствата върху действието им. Тази година награда получи и Швейцарската федерална комисия по етика в биологията, защитаваща позицията, че "растенията имат достоинство". Според публикувания от комисията документ причиняването на вреда на растенията е "морално недопустимо". Победителите доказаха, че кучешките бълхи скачат средно 20 см по-далеч от котешките.
"Хранителната награда" получи Масимилиано Зампини от Университета в Тренто, Италия, за доказателството, че хората ще ядат и стар чипс, стига да чуват достатъчно ясно хрущене.

Изследователите от университета в Ню Мексико заслужиха награда по икономика за доказателството, че еротичните танцьорки получават най-големи бакшиши в периодите, когато имат и максимален шанс да заченат.

И разбира се, бразилските изследователи доказаха, че броненосецът може да провали археологически разкопки, а наградата по литература спечели лондончанинът Дейвид Симс с монументалното си изследване "Ти, копеле: наративно изследване на изпитваното отвращение в организациите".
Антинобеловите награди са учредени от хумористичното списание "Анали на невероятните изследвания" и се връчва за достижения, които „първо карат хората да се смеят, после да мислят". (NewScientist.com)
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини