Конгресът прие спасителния план

Американските конгресмени гласуваха за приемането на втората версия на плана за спасяване на американската икономика. В очакването на решението на конгресмените американските фондови пазари започнаха да растат, коментира Би Би Си.

В понеделник Камарата на представителите на Конгреса отклони предложения от администрацията на президента Джордж Буш законопроект, предвиждащ отпускането на 700 милиарда долара помощ за финансовата система на страната.

В сряда Сенатът одобри нова версия на плана, която отново бе изпратена за разглеждане в Камарата на представителите. На фона на новините от Конгреса, още преди да станат известни резултатите от гласуването, фондовите пазари започнаха да растат.

Индексът на водещите американски компании Dow Jones се покачи с 1,6%, а S&P 500 добави 2%. За подобряването на настроението на инвеститорите помогна и съобщението, че за правото да придобият банковото поделение на "Wachovia" се борят две компании.

"Wells Fargo" заяви, че възнамерява да го купи за 15,1 милиарда долара, а по-рано "Ситигруп", ползваща се с подкрепата на американската администрация, предложи да плати 2,2 милиарда долара.

Американският президент Джордж Буш приветства одобряването от Конгреса на финансовия план за спасение, обещавайки да го подпише възможно най-бързо и заявявайки, че той ще вдъхне жизненост в засегнатата от криза икономика на САЩ.

Предупреждавайки, че ще отнеме определено време преди мерките да дадат ефект, Буш обеща да ратифицира закона веднага, след като Конгресът му го изпрати, предаде Франс прес.

Стопанинът на Белия дом поздрави републиканците и демократите в Конгреса затова, че са успели да преодолеят своите различия по повод пакета от мерки, предвиждащи отпускането на 700 милиарда долара за финансовата система на САЩ.


Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини