Цяла Белгия протестира от утре заради поскъпването на живота

Белгия може да бъде парализирана утре, след като основните профсъюзи призоваха в понеделник да се състои общонационален ден на протест срещу недостатъчните мерки от страна на управляващите за повишаване на покупателните възможности на белгийците.

Тези възможности спаднаха сериозно през тази година заради непрекъснато повишаващите се цени на хранителните продукти и на горивата, включително за отопление.

Те пострадаха значително и от необичайно високата за Белгия инфлация, отчетена досега през годината. Очаква се протестните действия да обхванат цялата страна.

Все пак според прогнозите недоволството ще бъде по-силно изразено в южната част на Белгия - в говорещата френски език Валония, и в столицата Брюксел и региона около града.

Ще бъдат засегнати всички сектори на икономическия и обществения живот. Ще спре голяма част от обществения транспорт. Ще бъде нарушено движението на влаковете.

В много предприятия, болници и училища ще има едночасови спирания на работата. Общинските администрации в стотици населени места ще обслужват гражданите само в крайно неотложни случаи.

Предупреждавани непрекъснато през последните дни за предстоящия национален протестен ден, белгийците вчера масово се запасяваха с хранителни продукти.

Възможно е част от големите вериги магазини да работят утре, но притеснени от възможните тежки транспортни проблеми, белгийците решиха да се запасят с храна предварително, което не се случва често.
Източник: club.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини