Още една европейска банка на ръба на фалита

Още една голяма европейска финансова институция е на ръба на банкрута след като банков консорциум се оттегли от преговорите за спасяването й.

Втората по големина германска ипотечна банка Hypo Real Estate съобщи, че сделката за спасяването й се е провалила.

Кореспонденти съобщават, че евентуален банкрут ще окаже силен натиск върху финансовите институции в другите страни.

Новината дойде в момент, когато лидерите на ЕС проведоха в Париж среща на високо равнище, но не предложиха изработване на план за спасяване на банките в американски стил.

Hypo Real Estate, която има големи лоши дългове, пострада от кредитната криза на международните финансови пазари.

Банката съобщи, че консорциум от германски финансови институции, участващ в план на правителството за спасяването й, се е отказал от преговори, след като не се е съгласил да плати близо 36 млр. евро за опрощаване на дълговете.

Причините за това не са ясни, но говорител на Hypo Real Estate заяви, че сега банката се бори за оцеляването си.

Експерти смятат, че тя няма да просъществува повече от няколко дни, ако не бъдат взети спешни мерки още в понеделник.

В неделя трябва да се проведе нова среща на представителите на правителството и на частните банки.

Кореспонденти съобщават, че фалитът на Hypo Real Estate може да доведе до още по-голяма криза на и без това нестабилните финансови пазари.

Новината за провалените преговори дойде в момент, когато лидерите на четирите най-големи икономически сили в ЕС се срещнаха в Париж за разгори, чийто домакин беше Никола Саркози.

Великобритания, Германия, Италия и Франция се договориха да работят заедно в подкрепа на финансовите институции, но не се споразумяха за план за спасяването им, както този в САЩ.

Вместо това, те решиха да търсят облекчаване на правилата на ЕС за вземане на държавни заеми от правителствата.

Те призоваха срещата на високо равнище на най-развитите страни Г-8 да преразгледа възможно най-бързо правилата за управление на финансовите пазари.

Саркози обяви серия от допълнителни мерки, включително действия срещу директорите на банки, които са фалирали без да уточни, какви ще са те.

Председателят на Европейския парламент обаче критикува срещата в Париж, като предупреди, че лидерите на четирите страни не могат да вземат решения вместо целия ЕС.
Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини