US армията - безпрецедентна прогноза

Днес армията на САЩ ще оповести безпрецедентна прогноза, според която мисиите й по стабилизиране на други страни ще станат по-важни от традиционните военни операции, съобщава "Бостън Глоуб".

В доклада са дефинирани "крехки държави", в които процъфтяват престъпност, тероризъм, религиозно и етническо напрежение, като тези страни се считат за най-голяма заплаха за американската национална сигурност.

Според прогнозата, която предизвика ожесточени дебати сред представителите на армията и правителството, в близко бъдеще е малко вероятно американските сили да вземат участие в пълномащабни бойни действия срещу друга държава, както това се случи в Ирак и Афганистан.

Вместо това се очаква американските войници често да участват в операции по осигуряването на стабилност в райони на насилие, за да защитават местното население и да помогнат в изграждането на страните.

Подобни "стабилизиращи операции" ще траят по-дълго и ще допринесат повече за успеха на армията, отколкото "традиционните бойни мисии", се посочва в документа, който трябва да бъде представен официално днес.
Източник: club.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини