Заплашена ли е енергийната система

Чести спирания на тока, гърмене на уреди и трафопостове, срив в енергийната система на България. Това е най-мрачният сценарий, който експерти очертават, ако абонатите на топлофикациите масово се откажат от централното отопление през зимата и решат да се отопляват с ток. Причината е в шоковото поскъпване на парно, ток и газ. В резултат клиентите на електроразпределителните дружества ще ползват ниско напрежение, а при увеличено потребление може да гръмне дори цялата инсталацията на блока.

Енергийната система в страната не е подготвена за подобни условия на работа, нито може да посрещне растящото потребление на електроенергия, категорични са експертите. Според Електроенергийния системен оператор (ЕСО) проблемът е в разпределителната мрежа,

а не в преносната система. Мрежата се нуждае от допълнителни инвестиции, за да бъде посрещната увеличената консумация. След като "Булгаргаз" преди месец заплаши, че ще спре подаването на природен газ за топлофикациите в София, Враца, Бургас и Плевен заради дългове, "ЧЕЗ груп България", собственик на електроразпределителните дружества в Западна България, и Електроенергийният системен оператор започнаха анализ на ситуацията.

Не е ясно колко от жилищата в София не се отопляват с парно

коментираха от оператора. Според ръководителя на Централното диспечерско управление Митьо Христозов проблемът идва от липсата на точна информация колко от домовете в София, за които се твърди, че ползват парно, вече не са абонати на топлофикационното дружество. По данни на Асоциацията на топлофикациите клиентите на дружествата са около 600 хиляди, от тях над 370 хил. са в столицата.

При студена зима, ако повечето от абонатите си спрат парното, ще трябва допълнително да бъдат осигурени 600-700 мВт, иначе енергийната система няма да издържи, обясниха от ЕСО. През зимата столичани обикновено потребяват по 1000-1100 мВт дневно, каквато е мощността на един от двата хилядамегаватови реактора в АЕЦ "Козлодуй". Така на практика за увеличената консумация на електроенергия ще трябва да работят поне два блока в централите на въглища.

Резервните мощности в ТЕЦ "Варна" и "Бобов дол"

зависят от запасите на въглища, обясниха от ЕСО. България не може да разчита особено и на запасите си от водните централи заради сравнително сухата година. Ръководството на ТЕЦ "Варна" вече предупреди парламентарната енергийна комисия, че не е в състояние да осигури вносни въглища от Украйна, Русия и Виетнам през първите месеци на следващата година.

От изявленията му стана ясно, че отново за втора поредна година се очертава криза с доставките. Два блока на варненската централа се използват като т.нар. студен резерв в случаи на върхови натоварвания на системата. Според експертите наличните резерви от гориво в двете централи могат да бъдат изчерпани за около 20 дни. Проблемна остава и работа на ТЕЦ "Бобов дол", който заради високата цена на въглищата, доставяни основно от мините, собственост на бизнесмена Христо Ковачки, произвежда най-скъпия ток в България. А в началото на годината бе спрян и един от блоковете на централата, защото не отговоря на екологичните изисквания и в изпълнение на ангажимента към ЕС.

Най-критична е разпределителната мрежа

която няма да издържи, и в нея се налагат спешни инвестиции през следващите няколко години. Масовият отказ от парно ще доведе до срив в мрежата и засегнати ще се окажат квартали като "Младост", "Люлин" и "Дружба", които са проектирани да се отопляват на парно, коментираха от ЧЕЗ. Компанията в момента проверява каква е мощността на топлофикациите във Враца, София и Плевен, за да я превърне в електрическа.

За момента не се наблюдава бум на присъединяването на нови абонати, няма и искания за увеличаване на използваните мощности, коментира директорът на дирекция "Разпределение на енергия" в ЧЕЗ електро" Красимир Първанов. Той обясни, че жилищата са оразмерени за ползването на енергия от 8 кВт и за тях е предвидено смесено отопление на електричество и на друго гориво. По думите му обикновено домакинствата потребяват по 4-5 кВ дневно. Ако обаче абонат на топлофикация мине на отопление с ток, то потреблението ще се увеличи три пъти, което налага преоразмеряване на инсталацията. От ЧЕЗ твърдят, че през последните години столичани масово си монтират климатици и се наблюдава увеличение на потреблението на енергия.

Големите търговски вериги отбелязват бум в продажбите
на климатици, радиатори, духалки и електрически печки. Той съвпадна не само със слуховете за предстоящото спиране на топлата вода и парното на цели сгради в столицата, но и със застудяването. Според управителя на "Технополис" Божидар Колев продажбите на тази техника са нараснали два до три пъти в сравнение със същия период на тази година. Той обяснява увеличеното търсене със слуховете за спиране на парното, предстоящото увеличение на цената му и застудяването още в средата на септември.

Клиентите предпочитат по-евтините уреди - духалките, които струват между 20 и 40 лв., както и традиционните радиатори, чиято цена е 60-70 лв., коментира Емил Георгиев, продуктов мениджър на "Техномаркет". Той обясни, че в момента се наблюдава бум в продажбите на всякакви уреди за отопление. По думите му след монтирането на климатици в холовете си клиентите вече са започнали да купуват такива уреди за кухните и спалните. Светлана Ненова
Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини