Европейските интернет потребители - под "Гилотината на Саркози"?

Франция иска отмяна на проекто-законодателство, гарантиращо правата на потребителите


Никола Саркози настоява Европейската комисия да отхвърли проекто-законодателство, според което "не могат да се налагат ограничения на основните права и свободи на крайните интернет потребители без решение на съдебните власти". Искането е отправено от френския президент до председателя на Комисията Жозе Мануел Барозу в писмо от 3 октомври, публикувано днес във френския вестник "Либерасион".

Според поправка 138 от "Телекомуникационния пакет" - спорно проекто-законодателство, прието от Европейския парламент на 24 септември, "отрязването" на потребител от достъп до мрежата е възможно само със съдебно решение. Както "Капитал" писа, френското правителство е против тази поправка, защото тя противоречи на обмисляния в Париж нов национален закон за пиратството в интернет. Според френския проектозакон, наречен "Гилотината на Саркози", потребител, хванат в нарушение на авторски права три пъти, може да загуби правото си да ползва интернет. Ако искането на Саркози доведе до резултат, това може да се превърне в практика в целия Европейски Съюз.

Мартин Селмайр, говорител на Комисията по въпросите на телекомуникациите каза, че Комисията ще продължи да поддържа позицията, че крайните потребители могат да бъдат санкционирани за пиратство само от съда. Според говорителя, поправка 138 съдържа "ключови принципи, присъщи за правния ред в Европейския Съюз и основните права на гражданите". Комисията призова френското правителство да обсъди въпроса с останалите страни-членки на срещата на министрите на телекомуникациите на 27 ноември.

"Либерасион" пише, че дори ако Франция блокира законопроекта или получи подкрепа от други страни-членки, Европейският парламент може отново да измени Телекомуникационния пакет на второ четене. Окончателното одобрение на проекта е предвидено за началото на следващата година, по време на чешкото председателство на ЕС. Правителството в Прага засега не дава индикации, че ще поиска оттегляне на настоящия проект заради искането на Франция.
Ирина Новакова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини