При отказ да назначат инвалид - 5 бона глоба

Глоби от 2000 до 5000 лв. ще отнасят всички работодатели в държавни ведомства и учреждения, ако откажат да назначат инвалид или не са осигурили специални условия за работа на хората с увреждания. Тази санкция в Закона за държавния служител бе приета неотдавна, стана ясно вчера.
Нормативният документ задължава администрациите поне 1% от длъжностите в тях да бъдат запазени само за хора с трайни увреждания. При щат от 26-100 човека те трябва да наемат поне един служител с трайно увреждане, за администрациите с по-малко от 25 служители такова изискване не се предвижда. Това заяви министърът на държавната администрация Николай Василев по време на откриването на форума „Ден на кариерата за хора с увреждания", който започна в София вчера. Нормативният документ задължава всички административни сгради да бъдат снабдени със съоръжения за лесен достъп на инвалидни колички.
Все повече работодатели наемат хора с увреждания. Те искат да работят, а не да получават подаяния от обществото", призна социалният министър Емилия Масларова. Според депутата от НДСВ Деница Димитрова, основните проблеми, пред които се изправят хората с увреждания, са ниската квалификация и страхът на работодателите да наемат такива хора. "Големият брой шефове, които предлагат работа, показва, че старото мислене вече е преодоляно и има все повече възможности за професионално развитие", допълни Димитрова. Албена Атанасова , зам.-кмет по здравеопазване, интеграция на хора с увреждания и социални дейности към столичната община, обяви, че основният проблем пред хората с увреждания е трудно достъпната архитектурна среда.
Източник: monitor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини