Вече свърши хубавото банкерско време

Британският премиер Гордън Браун обеща "край на възнагражденията за фалит" при днешното представяне на детайлите около спасителния пакет от мерки за банковия сектор в страната, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Планът предвижда и условие, при което членовете на ръководствата на банките, получили държавни средства, няма да бъдат възнаградени с бонуси.
Браун заяви на пресконференция, че няма да има повече "стимули за безотговорност", и че бъдещите възнаграждения на банките, спасени с държавни средства, ще се определят според резултатите и създаването на дългосрочна стойност. Британският премиер бе категоричен, че системата за възнаграждения, насърчаваща прекомерния риск в банките, ще бъде "изкоренена".

Според британското правителство "решителните действия" за стабилизиране на водещи банки ще помогнат на тези институции да се справят със сегашната финансова криза, заяви, британският министър на финансите Алистър Дарлинг, цитиран от ДПА.

"Стъпките, които предприехме, за доста значими", заяви пред Би Би Си Дарлинг. Той обаче подчерта, че правителството "не иска да управлява банките". "Единствената ни цел е да укрепим и възстановим банките", допълни британският министър.

Беше важно обаче и останалите страни да последват примера на Великобритания да влее ликвидни средства в затруднените банки, отбеляза Дарлинг. Банковите системи на много страни ще запазят жизнеспособността си само благодарение на помощта на правителствата, заяви той, цитиран от ИТАР-ТАСС. Правителствената позиция обаче е, че банките трябва да "бъдат управлявани на търговска основа на разстояние от правителството", допълни Дарлинг.

Според плана британското правителство ще инжектира 37 млрд. бр. лири (47 млрд. евро; 65 млрд. долара) в банките Ейч Би О Ес (HBOS) и Лойдс Ти Ес Би (Lloyds TSB) и ще придобие мажоритаен дял в Роял банк ъв Скотланд (Royal Bank of Scotland - RBS). Барклис (Barclays), която също бе предвидена в плана, обяви, че напълно самостоятелно, без помощта на правителството, ще се рекапитализира с над 6,5 млрд. бр. лири (8,2 млрд. евро) на няколко етапа.

Междувременно председателят на Еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер обяви, че планът за действие, приет вчера от 15-те страни от еврозоната, не предвижда "да се правят подаръци на банкерите", а да не се допусне "всичко да се срине". "Банките, на които ще се окаже помощ, ще трябва да плащат", подчерта Юнкер. Спасителният план на ЕС съдържа гаранции за междубанковите кредити и се очаква да подпомогне банките.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини