Бивши барети си играят с държавата. Преглед на националния печат - 17 октомври

ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА

"Драшков скрил разработка срещу ДПС", отбелязва "Труд". Вероятна причина ДПС и лично лидерът Ахмед Доган да защити уволнения заместник-председател на ДАНС Иван Драшков може да е, че той преди време е скрил разработка, свързана с партията. Това стана ясно вчера от думите на шефа на парламентарната група на ОДС Йордан Бакалов. Депутатът уточни, че тази версия е предположение, но е направено на базата на "някаква" информация. "Кога Доган е хищник", коментира "Труд". Припомня се изявлението на лидера на ДПС, че уволнението на Драшков е гаф. Така у хората остана впечатлението, че Доган "хищнически" защитава Драшков, защото с нещо му е задължен. Изниква и въпросът защо не е предотвратил елиминирането на бившия
заместник-председател на ДАНС. Защото не е очаквал "предателството" на Станишев е най-простият отговор. Всичко е било забулено под шапката на стабилността на страната. И не е подозирал, че ще бъде нарушена така широко рекламираната коалиционна култура на това управление, е обяснението на автора.
***
"Братя Галеви три часа на разпит в следствието", пише на първа страница "Труд". "Към нас не е изтичала информация, че ДАНС ни готви акция. Научихме за нея предната вечер по кафенетата в Дупница." Това обявиха вчера дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви. Бившите командоси от МВР се явиха по обед в националното следствие в София за разпити, след като повече от 24 часа бяха в неизвестност. След акцията на ДАНС прокуратурата образува дело за пране на пари, но обвинения няма засега срещу никого. "Сега" се спира върху реакциите след акцията на МВР. "Може ли да готвиш една операция месеци наред, да напишеш 100 страници план и накрая основните обекти да се изпарят", запита депутатът от ДСБ Атанас Атанасов. Според бившия шеф на НСС операцията не е била подплатена с предварителна надеждна информация и не е било ясно какво се търси. Вътрешният министър Михаил Миков обаче заяви, че акцията е постигнала целта си - установени били факти за нарушения и престъпления. Атанасов лансира и друга версия - че акцията е удар срещу бившия вътрешен министър. "Част от нещата, които напоследък се вършат публично и предизвикват скандали, са свързани с ограничаване на контактите и на възможностите за влияние на Румен Петков", смята той. Самият Петков нарече подобна връзка абсурдна. "Имаме усещането, че са били предупредени", цитира "Труд" изявление на софийския градски прокурор Николай Кокинов. "Коментирахме с колеги, които участваха в процесуално-следствените действия - те също смятат, че е имало изтичане на информация. Компютрите са били изтрити, хората ги нямаше - какво можем да си мислим в такъв случай", казва Кокинов. "Бивши барети си играят с държавата", коментира "Сега". И подчертава: "Оня ден държавата стовари цялата си мощ срещу Галеви, които под благосклонния й поглед превърнаха Дупница в първия частен град. Но въпреки пазената в тайна операция, в която се включиха командоси, прокурори, данъчни, агенти от ДАНС, двамата успяха да се изплъзнат. А вчера спокойно се обадиха в една телевизия, че доброволно ще се явят в следствието. Наглото им държание е показателно за отношението им към държавата - те не се страхуват от нея. И може би са прави."
***
"3000 лева глоба за скрит конфликт на интереси", съобщава "Монитор". Санкция от 1000 до 3000 лева глоба грози всички лица, заемащи публична длъжност, които не декларират в срок наличие на конфликт на интереси. Това гласят текстовете в закона за конфликт на интереси, които бяха приети вчера окончателно от депутатите. При повторно нарушение глобата е от 3000 до 5000 лева. Според текстовете в закона конфликт на интереси е налице, когато човек, заемащ публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху обективното изпълнение на задълженията му.
***
"ДПС: Партии, купували гласове, вън от избори", отбелязва "Труд". Ако се докаже, че на избори дадена партия е купувала гласове, да се анулират всички подадени за тази формация бюлетини на вота. Това предложение направи вчера депутатът от ДПС Четин Казак по време на дебатите за декларацията, осъждаща побоя над активиста на "Атака" Огнян Тетимов от Петрич. В декларацията парламентът предупреди "за опасност от използване на насилие в политическия живот".
***
"Орязват социалните помощи за здрави и прави безработни", съобщава "Труд". Двойно да се съкрати периодът, в който държавата плаща социални помощи на безработни, предлага правителството. За целта вчера Министерският съвет одобри проект за промени в Закона за социално подпомагане. Досега безработни в трудоспособна възраст имаха право на социални помощи за 1 година. Срокът вече става 6 месеца. "Смятаме, че това е правилна политика за активно търсене на работа и за ограмотяване", коментира социалният министър Емилия Масларова. "50 лева еднократно за 350 000 пенсионери", съобщава "Земя". Еднократно плащане от 50 лева за пенсионерите одобри правителството вчера. "Всички възрастни хора, които имат пенсия до 113,49 лева и не получават друга, ще вземат за ноември по още 50 лева като инфлационна добавка", уточни след заседанието на кабинета социалният министър Емилия Масларова. "Има начин за скок на пенсиите два пъти", уверява в интервю за "Труд" Хасан Адемов, председател на социалната комисия към Народното събрание. Той подчертава, че дискусиите как за растат пенсиите догодина още не са приключили. А върху решението, което ще се вземе, влияят фактите, че вече е обещано по-справедливо преизчисление на парите за старост от януари. Това правителство може да вдигне пенсиите през януари средно с 10%, а второто повишение от юли трябва да се запише в бюджета за догодина под условие, че това ще стане, ако приходите надхвърлят разходите за полугодието.
***
"Дарителят на БСП - свенлив, сърдит и щедър", е портретът, който прави "Труд", след като екип на вестника се е опитал да се срещне с 15 служители от фирмите на Марио Николов, които през 2005 г. щедро дарили премиите си, получени от него за добре свършена работа от по 1000 лв., за предизборната кампания на БСП. Пред вестника Марио Николов призна, че негови фирми са дали въпросните суми, но не знаел какво служителите са направили с тях. "Спонсори на ГЕРБ печелят поръчки от Столична община", акцентира на първа страница "Сега". Сред дарителите на ГЕРБ има фирми, които са участвали и спечелили обществени поръчки от Столична община. Това е нарушение на закона за местните избори, който изрично забранява подобно спонсорство. На други от фирмите спонсори дейността им е пряко зависима от общинската администрация. Това показва проверка на вестника, при която бяха сравнени списъкът на дарителите на ГЕРБ и регистърът на обществените поръчки.

ИКОНОМИКА

"Властта стимулира банките да не спрат кредитите", информира "Сега". За първи път от началото на световната финансова криза правителството у нас заговори за реални и конкретни мерки, които да предпазят икономиката от липсата на пари. Възможно е да бъде намалено нивото на минималните задържителни резерви, които банките държат в БНБ, стана ясно от изказване на премиера Сергей Станишев. "Кредитите вероятно ще поскъпнат до 2%", прогнозира в интервю за "Класа" заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев. Ефекта от световната финансова криза върху българската икономика Велчев преценява така: "Той ще се прояви чрез усложненото и оскъпеното банково кредитиране. И резултатът от него ще бъде забавянето във времето или отказът от редица инвестиционни проекти. Това ще намали оборотите на икономиката и вероятно ще има своята цена в работни места. Все пак се надявам, че икономиката няма да изпадне в криза, а икономическият растеж ще спадне до обичайните за това столетие 4-5% от брутния вътрешен продукт." "Четири неща, за да се пазите от кризата" формулира икономистът Владимир Каролев в рубриката "Анализи" на "24 часа". Първо, българите трябва да помислят, дали не трябва да ограничат някои ненужни плащания и да спестят пари. Това ще доведе и до изтегляне на част от парите от обръщение и ще намали инфлационния натиск. Според Каролев ако имаме инвестиции в българска или чужда фондова борса не бива да ги продаваме сега. Абсолютно безмислено е и да се вадят парите от банки. Ако го направиме няма да получаваме доходност за тези средства и те постепенно ще бъдат изядени от инфлацията. И на четвърто място добре е човек да се фокусира върху това, което по принцип прави някого богат в дългосрочен план - обучение, квалификация и повече труд. "Държавата трябва да озапти безумните лихви по депозитите", препоръчва в интервю за "Сега" Стоян Александров, шеф на надзора на DBank. И допълва: "За мен не е нормално държавата да поема голяма гаранция по влоговете, да се кани да гарантира и междубанковите депозити и никой да не спре банките и да ги попита какво е това безумно наддаване на лихвите по депозитите. Една банка е сложила 7-8% лихва. Това е безумие. Каде е централната банка, къде е правителството? Може ли то да дава държавна гаранция и да не изисква нищо от този, на когото дава гаранцията?"

БЪЛГАРИЯ - ЕС

"Аларма за кризи в ЕС като при ядрен удар", пише "24 часа". Европейските лидери одобриха вчера в Брюксел пакет от мерки, който трябва да намали ефекта от финансовата криза върху съюза и да върне доверието в банките. "ЕС действа решително. Реакцията е адекватна и своевременна за разлика от САЩ, където мерките доста закъсняха", коментира премиерът Сергей Станишев след края на срещата на върха. Според него "решенията дават допълнителни гаранции, стабилност, предсказуемост за възстановяването на доверието във функционирането на системата".

Източник: bta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини