С гъши дроб и частни дарения към честни избори. Преглед на националния печат - 18 октомври

ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА
"Играя ролите на лошо ченге и детска учителка", коментира пред "Труд" вицепремиерът Меглена Плугчиева. Но след последните 4-5 месеца министрите работят отговорно и все повече в екип, разбраха, че европейските програми са взаимосвързани, посочва тя и отбелязва, че прогрес има и в администрацията. В съдебната система има сериозно раздвижване - мисии на ОЛАФ са всеки месец тук по две седмици, работят заедно с дознатели от МВР, със следствието и представители на ДАНС, посочва Плугчиева.Започваме да реагираме все по-адекватно, не сме постигнали абсолютния максимум, но вървим в правилна посока, казва вицепремиерът. Всички институции в България разбраха, че имат задължения, няма да има резултати, ако се притиска само правителството, допълва тя. "Не съм смокиновият лист на кабинета", е озаглавено друго интервю с Плугчиева пред "Стандарт". Тя обяснява, че е имало две тълкувания при назначаването й за вицепремиер - "Прекрасно, Плугчиева ще изиграе ролята на "смокиновото листо", а пък ние ще си караме, както си знаем" и "Сега ще й прехвърлим цялата работа и като се провали, ще е ясно кой е виновен". Нито едната, нито другата версия са верни, защото положението е много ясно - аз се придържам стриктно към правилата и процедурите и поддържам постоянна връзка с Брюксел, отбелязва Плугчиева. Според трябва да престанем да се държим като ветропоказатели и да се влияем в оценките за себе си само от Брюксел. Трябва да се научим където има проблеми, да не си затваряме очите, и там, където имаме успехи - да ги покажем и да ги защитаваме, смята вицепремиерът.
***
"Премиерът хареса акцията срещу Галеви", информира "Сега". Премиерът Сергей Станишев определил като добра акцията на ДАНС в Дупница. Според него журналистите не трябва да се изненадват на подобни действия на властта, тъй като занапред те щели да бъдат систематични. Министърът на вътрешните работи Михаил Миков бе категоричен, че акцията не е насочен срещу Галеви, но и "тези граждани са попаднали в проверката", пише изданието. "В следствието 1 час чакаме някой, който да ни търси", разказват пред "24 часа" Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви.Според тях акцията в Дупница е имала за цел да ги злепостави и е представлявала пи ар акция, и то недобре направена. Трябвало е да се изгради авторитет на ДАНС и да се урони нашия, казва Ангел Христов. Целеше се ние да бъдем отведени от баретите като някакви престъпници, след което ще ни пуснат, защото няма нищо срещу нас, допълва Пламен Галев. "Само пропаганда срещу мафията", коментира в анализа си "24 часа". Според автора равносметката от мегаакцията в Дупница налага две възможности като извод - или държавата е напълно безпомощна, или точно защото е безпомощна, се е отдала на безмилостна пропаганда. Вестникът припомня, че на следващия ден Пламен Галев и Ангел Христов са отишли сами в националното следствие и след
няколко часа разпити са го напуснали, но без да бъдат обвинени. Темата коментира и "Капитал" в материал "Окупацията на дупнишката република". Фактът, че срещу "оперативно интересните бизнесмени" беше изпратена нещо като армия е само доказателство колко недосегаеми са станали, как са се възползвали от слабостта на държавата и местната власт, слели са се с нея и са направили от Дупница държава в държавата, отбелязва вестникът.
***
"Зад завесата на ДАНС" се опитва да надникне "Капитал" в свой материал. Трудно е да се каже дали скандалът в ДАНС е в резултат на раздорите в БСП или просто ги катализира и ги вади на показ, коментира вестникът. Той пише, че първата оставка в ДАНС /тази на Иван Драшков/ е прокарала нещо като разделителна линия и като че ли е чертала нещо повече от раздора в БСП. Изненадата според изданието е дошла от факта, че и ДПС, и Бойко Борисов, са се оказали рамо до рамо с бившия вътрешен министър Румен Петков в защита на Драшков.
***
"Сергей Станишев обеща да даде за благотворителност дарения за предизборни кампании, за които се установи, че са придобити от незаконна дейност, пише "24 часа", като цитира интервю на българския премиер за "Ню Йорк таймс" по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел. Станишев посочва, че БСП е действала в рамките на закона. Никога не можем да проверим всичко за всеки
частен дарител, имаме близо 3000 индивидуални дарители годишно, обяснява премиерът. Сергей Станишев е под огромен натиск да поеме по-агресивни мерки в борбата срещу организираната престъпност, отбелязва "Ню Йорк Таймс". България е показала твърдост, казва Станишев в интервюто. Той посочва акции през тази седмица срещу имението и офисите на двама бизнесмени, заподозрени във финансови, данъчни и застрахователни престъпления. "Сега" продължава темата в материал "С гъши дроб и частни дарения към честни избори". Според автора бизнесменът Марио Николов е разбил теориите на БСП за прозрачност на партийното финансиране. Марио Николов на практика потвърди съмненията на ГЕРБ, че зад частни дарители на БСП е възможно да стоят свързани с нея фирми, но отрече това да е незаконно, коментира авторът.
***
"Царят си търси партиен наследник", пише "Труд" от първа страница. Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски се оглежда за верен човек, на когото неофициално да повери ръководството на партията, научил вестникът. Между кандидатите били Минчо Спасов, Марина Дикова, Милен Велчев, Долорес Арсенова и Антон Станков. Според изданието причината е предстоящата тежка кампания. "24 часа" информира за книга на германския аристократ Александър фон Шонбург, в която Симеон Сакскобургготски споделя малко известни детайли от живота си. Няма повече да напусна България, мисията ми в тази страна е изпълнена, заявява Симеон Сакскобургготски в разговора с Шонбург. Сакскобургготски разказва и за детството си, за смъртта на баща си и напускането на страната и признава колко му е било трудно като дете монарх. "Монитор" продължава темата за НДСВ с интервю със заместник-председателя на НДСВ Илия Лингорски. "НДСВ има ключова роля в коалицията", категоричен е Лингорски. Много от идеите ни бяха подкрепени от коалиционните ни партньори и много от предложенията ни дадоха резултат, отбелязва той.
***
България продължава да е сред държавите, в които личните разходи на пациентите за лекарства са сред най-високите в Европа - над 56 на сто от стойността им, пише "Дума" в челния си материал". В ЕС пациентите заплащат средно 17.9 на сто от стойността на лекарствата си. Близо 70 на сто от българите твърдят, че разходите за лекарства затрудняват семейния им бюджет, а 18 на сто прекъсват лечението си заради скъпите лекарства, показва проучване на "Галъп интернешънъл" сред 505 души, направено от 1
до 9 октомври.
***
Всички вестници съобщават, че се е обесил съдебният медик проф. Стойчо Раданов. Раданов е известен с това, че е правил редица съдебно-медицински експертизи по много обществено значими дела. Сред последните е експертизата по случая със смъртта на двете сестри Белнейски.
***
"Живея втори живот, но не мога да избягам от журналистиката", казва пред "24 часа" журналистът Огнян Стефанов, който бе пребит на 22 септември. Ще трябва да премисля много неща, в личен план сигурно ще мине време, докато проумея накъде да поема, допълва той.

ИКОНОМИКА
Изпълнителният директор на националната агенция "Пътна инфраструктура" инж. Димитър Иванов е подал днес оставката си пред министър-председателя, съобщават днешните вестници. Иванов ще представи в най-кратък срок пълен отчет за извършеното в периода от 9 август до 17 октомври, както и препоръки за организацията и управлението на ведомството
***
"1.3 млрд. лв. губи държавата от обществените поръчки", обявява от първа страница "Сега". С толкова били ощетени българските данъкоплатци за година само от корупцията при обществените поръчки, според изследване на Центъра за изследване на демокрацията. Сумата е съизмерима с парите, които трябваше да дойдат в България от европейските фондове, сравнява вестникът.
***
"Недопустимо е да се наказват и добрите проекти", посочва пред "Класа" Димчо Михалевски, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Обвиненията за грешки, отправени към агенция ФАР на Министерството на регионалното развитие и благоустройството към 28 февруари не бяха нито системни, нито тежки, каквито се опитваха да ги изкарат, твърди Михалевски. Аз имам една добронамерена претенция към чиновниците от някои дирекции на ЕК - с какви аргументи и на основание на кои нормативни документи са определили, че някои от действията на агенцията са неприемливи, пита той.
***
"Банки продават 1000 имота", съобщава в основната си рубрика темата "Труд". Не може обаче да се говори за масова продажба на ипотекирани имоти, според информацията на централната банка процентът на лошите кредити все още е доста под 3 процента, коментира изданието.

ОБЩЕСТВО
"Не се плашим - живяхме без ток и парно", заявяват пред "24 часа" актьорите Георги Мамалев и Андрей Баташов в отговор на въпрос дали българинът ще пострада от световната финансова криза. Ние живеехме в непрекъсната икономическа криза, така че какво по-страшно може да ни се случи, коментира Мамалев. Може би най-много ще си изпатят хората, които живеят в държави с добре подредена икономика, допуска Баташов.
***
"Майка ми спази клетва да не ме вижда 35 години", разказва пред "Труд" режисьорът Хачо Бояджиев. Той си спомня за живота си, за шока, когато научил, че е осиновен, за приемането си във ВИТИЗ, за любовните си истории.
***
"Опазих се от болестта на новобогаташите", отбелязва пред "Труд" собственикът на "Левски" и на в. "Стандарт" Тодор Батков. Вестникът припомня, че вчера Батков бе отличен с орден "Стара планина". Батков разказва, че живее нормално, не носи костюми по 10000 лева, харчи пари основно за картини.

Източник: bta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини