Вдигат данъчните оценки за имоти

50% по-високи данъци за покупка на имот ще плащаме от 2009 г. на общините.
Повод на общинските съвети да вдигнат налога ще бъде повишаването на данъчните оценки на имотите с 50%, съобщава в. "Стандарт".
Вдигането на оценките се предлага от Министерството на финансите, за да се доближат до пазарната цена на имотите, стана ясно на семинар за предстоящите промени в данъчните закони в Банско. Това обаче може да доведе до повишаване и на данък сгради, такса смет и налозите за дарения и наследство на имот.
Последната дума за повишаването на налозите ще имат общинските съвети. Заедно с повишаването на данъчната оценка на имотите, Министерството на финансите предлага да се намалят минималният и максималният размер на общинските данъци.
Данък сгради сега е между 1,5 и 3 на хиляда от данъчната оценка. А догодина ще бъде между 1 и 2 на хиляда. Така общинските съвети ще решават дали данък сгради да се увеличи или да се запази. Това се отнася и за останалите общински налози – такса смет, данъците върху дарения, наследство и за придобиване на имот. Увеличението на данък сгради може да достигне до два пъти.
Например апартамент от 65 кв. м. в средно голям град сега има данъчна оценка 18 000 лв. При данък сгради от 2 на хиляда в общинската хазна се плащат 36 лв. При ползване на 50% намаление за основно жилище данъкът става 18 лв. Оценката на същия апартамент догодина ще бъде 27 000 лв. Ако данъкът остане 2 на хиляда, в общината ще се плащат 54 лв. или с 50% повече. Ако жилището е основно има 50% отстъпка и налогът става 27 лв.
За апартамент от 80 кв. м. в голям град данъчната оценка сега е 50 000 лв. При налог от 1,5 на хиляда в общината трябва да се внесат 75 лв., а ако жилището е основно – 37,50 лв. Оценката на същия апартамент догодина ще бъде 75 000 лв. Ако налогът се намали на 1 на хиляда, ще се плати същата сума от 75 лв. Но ако общината вдигне налога на 2 на хиляда, данъкът ще скочи два пъти до 150 лв.
Общинските съвети ще трябва да решат дали да вдигнат налозите за придобиване на имот, за наследство и дарение, данък сгради и такса смет до 31 януари 2009 г.
Ако не вземат решение за размера на такса смет, от всеки данъкоплатец ще се събира такта в размера за настоящата година. Догодина първата вноса за данък сгради трябва да се направи от 31 март до 30 април. Ако платите целия размер на налога в този срок има 5% отстъпка.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини