Отпадат облекченията за дарения

Куп облекчения за граждани и фирми, направили дарения, отпадат от догодина. Това предвиждат новите промени в данъчните закони, подготвени от Министерството на финансите. От ведомството смятат, че даренията трябва да се дават от добро сърце, а не да се гони някаква изгода, информира Монитор.

От 2009 г. гражданите вече няма да могат да си намалят данъчната основа до 5 % за дарения, направени в полза на бюджети, предприятия, неправителствени организации, здравни и лечебни заведения, социални институции и др.

Още миналата година отпадна облекчението за дарения за инвалиди заради многобройни злоупотреби.

За сметка на това остават данъчните облекчения за дарения към Червения кръст, културни институции и вероизповедания не само за България, но и за всички държави - членки на ЕС.

Причина за промяната е, че съгласно европейската директива трябва да се изравни данъчното третиране както на даренията в полза на български лица, така и на даренията в полза на лица от други държави членки.

Обхватът на облекченията е стеснен, тъй като родната данъчна администрация трудно може да провери всяко дарение в полза на гражданин или институция в ЕС. Фирмите ще могат да ползват данъчни облекчения, ако направят дарение за регистрираните в България или в друга страна от ЕС вероизповедания, читалища и културни институции, Червения кръст и УНИЦЕФ.

Компаниите ще продължават да си намаляват финансовия резултат до 10 % от дарения за болни деца и хора с увреждания. Те обаче няма да ползват вече облекчение, ако дарят пари на лица, пострадали при кризи, социално слаби, наркокомуни и за стипендии за обучение.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини