НАТО влиза в бой с пиратите край Сомалия

Седем кораба на НАТО ще започнат мисия за охрана на конвои с хуманитарна помощ край бреговете на Сомалия, където зачестиха пиратските нападения, предадоха световните агенции. Териториалните води край Африканския рог са неохранявани и само тази година в тях пирати плениха 30 кораба и нападнаха над 70.

"Операцията ще започне до няколко дни. Очаква се до ден-два оперативният план и правилата за влизане в бой да се изготвят и приемат" от 26-те страни членки на НАТО, съобщи говорителят на алианса Джеймс Апатурай.

Той призна, че задачата за борба с пиратите е "много заплетено кълбо от правни и военни проблеми". Съществува например винаги проблем с разпознаването на пиратските кораби. "Те не носят етикети, че са пирати", каза Апатурай.

Седемте кораба са четири фрегати, два ескадрени миноносеца и един кораб за зареждане с гориво. Те са изпратени от Германия, САЩ, Великобритания, Гърция, Италия и Турция по молба на Световната програма на ООН по прехраната и сомалийското правителство.

Джеймс Апатурай добави, че по негови сведения в района в близко време ще пристигнат руски и индийски военни кораби, а освен това се подготвя военноморска мисия на ЕС.
Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини