Ким Чен Ир не е мъртъв

Северна Корея официално опроверга слуховете за болестта или смъртта на ръководителят на КНДР - Ким Чен Ир, съобщи Ройтерс.
През седмицата японският вестник Yomiuri Shimbun съобщи, че на сътрудниците на корейските посолства в различни страни е забранено да напускат сградите на диплометическите мисии и да чакат важно съобщение. Журналистите предположиха, че става дума за смъртта на Ким Чен Ир.Севернокорейската държавна информационна агенция KCNA нарече съобщението на Yomiuri Shimbun "колосална лъжа". Според агенцията в посолствата не са получавани подобни разпореждания.

Ким Чен Ир престана да се появява на публични мероприятия през август 2008 година. Скоро след това експерти от различни краища на света започнаха да правят догадки, свързани с неговата кончина. Подозренията им се потвърдиха след като севернокорейският лидер не се появи на парада по случай 60-годишнината от създаването на КНДР, а след това и честванията на 63-годишнината на Комунистическата партия.

През октомври бе обявено, че Ким Чен Ир е присъствал на футболен мач, после по телевизията бе показана фотография, на която държавният глава инспектира военни части. Фотографиите се сториха подозрителни на специалистите, тъй като в момента в Северна Корея е късна есен, а дърветата заснети на снимките са с гъсти зелени корони.

Въпреки че официално смъртта на севернокорейският лидер е опровегана, съмненията остават.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини