Оскубаха ни с до 15 млрд. лева от замени на общински и държавни имоти

Проблемът със замените на общински и държавни имоти е много внимателно укриван. В следствие на него България е ощетена с 12 млрд.-15 млрд. лева. Това каза на пресконференция Христо Николов, експерт и член на "Зелена партия-Българските зелени".

Според проучване на партията между 45 и 90 хиляди декара държавни земи са заменени срещу евтини частни земи, намиращи се в непривлекателни за инвестиции региони, предимно в Северозападна България. По този начин около 50-80 физически и юридически лица са придобили държавна земя, приблизително равна на 10 000 футболни стадиона, информира агенция Фокус.

Според партията в много от случаите замяната е извършена под предлог за подпомагане на реализацията на инвестиционни проекти с голяма обществена полза, но заменените държавни земи вече се продават на свободния пазар на цени от 300 до 2000 пъти по-високи от тези, по които са били придобити.

Бенефициенти на схемата са основно лица, близки до управляващи.

В тази връзка "Зелена партия-Българските зелени" е подала жалба във Върховния административен съд от Наредбата на Министерски съвет за определяне на базисни цени, цени за изключените площи и учредяване право на ползване и сервитути върху гори и земи от горския фонд.

Проучването обхваща заменените държавни земи по крайбрежието на Черно море, В Родопите, Рила и Пирин.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини