Отлагат за април увеличението на пенсиите

Лидерите на управляващата коалиция отложиха за месец април увеличението на пенсиите с преизчислението им на база година трудов стаж. Това стана ясно след заседание на политическия съвет на тройната коалиция, който обсъди бюджета за следващата година. Срещата продължи близо три часа.

От първи април пенсиите ще се увеличат с между 9 и 9,9 на сто, като коефициентът, който носи една година трудов стаж, ще се повиши от 1 на 1,1, което ще струва около 500 милиона лева. БСП настояваше тази индексация да е от първи януари. Днешното си решение управляващите мотивираха с мерките за преодоляване последствията от световната финансова криза за страната ни. От първи юли пенсиите да се повишат 19,8 на сто, са одобрили ръководствата на трите партии в управлението.

Осигурителната тежест остава в рамките на решеното от управляващите в Катарино, вноските да се разпределят в съотношение 8/10/12 за работник, работодатели и държава. Заложен е ръст на заплатите в държавния сектор с 10 на сто за догодина. Няма да има повишаване на данъците. 35 лева стават детските надбавки по предложение на НДСВ. При критична ситуация в следствие на световната финансова криза с решение на правителството ще се отблокира един процент от резерва, което е приблизително 700 милиона лева.
Източник: bgnes

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини