Археологическата войска на Украйна

Във въоръжените сили на Украйна може да бъдат създадени специални археологически части, в които да служат випускници на исторически и изкуствоведски факултети. Тази инициатива е подета от зам. директорът на Института по археология към украинската Академия на науките - Глеб Ивакин, съобщи РИА Новости.

Ивакин обелязва, че дипломираните археолози губят квалификацията си, когато след университета трябва да постъпят в армията. Вместо това младите дипломанти могат да служат на родинита си в части, чиято дейност се доближава до тяхната квалификация.

"Археологически части" могат да бъдат създадени във всички окръзи на Украйна, смята Ивакин. "У нас постоянно се строи,ами ако при строежа се натъкнат на нещо? - разсъждава Ивакин.- Къде ще намерят хора, които могат да копаят?А ако имат под ръка археологическа рота. Така хората няма да губят квалификацията си." Ако бъдат създадени подобни части, то те могат да играят ролята на "археологическа бърза помощ", в случаите, когато при строителство се открият археологически ценности, които по закон принадлежат на държавата.

Ученият смята, че археолозите могат да се ползват и във военно време. "Ако са добри топографи и чертаят добре, за армията те са ценни. А ако могат да държат и лопата в ръка, занчи могат и окоп да изкопаят", пояснява Ивакин.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини