Учениците са енциклопедия за опиати! Мешат сънотворни с бира

88 % от учениците пият алкохол, а 25 % от момчетата и 10 % от момичетата са се напивали над 15 пъти. Това сочи изследване на МБМД сред 2 200 ученици от 7 до 12 клас от София, проведено в края на миналата година по поръчка на Столична община.

Най-често употребяваният алкохол е бирата, но веднага след това се нареждат концентратите.

"Учениците са достатъчно информирани за вредното влияние на алкохола, както сочи изследването, но въпреки това продължават да пият", коментира Мирослава Радева, директор на социологическата агенция.

Всеки пети от учениците признава, че е употребявал сънотворни, а на всеки втори в София е бил предлаган наркотик, като 3 % твърдят, че са били принуждавани да го приемат.

Изключително висока е разпознаваемостта на различните наркотици - над 75 % от учениците знаят какво е марихуана, хероин, кокаин, екстази и амфетамин. Най-често обаче употребяват марихуана, а 28 % от учениците са я пробвали.

Най-вероятно реалните данни за употребата на наркотиците е по-висока, защото 41 % от учениците казват, че приемат употребата на екстази, 40 % на амфетамини, 35 % на хашиш и 28 % на марихуаната.

60 % от учащите пушат, а 1/3 от тях ежедневно. Пушещите момичета са повече от момчетата - 66 %, срещу 58 %. Най-често първата цигара се запалва на възраст под 16 години, но при 1/3 от учениците, дори и на възраст 10-11 години.

При употребата на алкохол нещата стоят обратно - момчетата, които пият, са 71 %, а момичетата - 64 %.

Три четвърти от учащите смятат, че наркотиците са проблем за страната, 68 % - за града, 52 % за училището, в което учат. За намаляване на влиянието на наркотиците според столичните ученици ще помогнат по-строгите закони срещу разпространението и употребата, както и обсъждането на проблема в публичното пространство.

Най-критични са учениците към употребата на хероин - 82 % твърдят, че той представлява голям риск за здравето. Същото по отношение на екстази смятат 73 %, а за марихуаната 62 %.

Толерантността към алкохола обаче се оказва сравнително по-висока - едва 52 % преценяват, че алкохолът е висок риск за здравето.

Данните от изследването сочат още, че знанията на учениците за наркотичните вещества се градят почти изцяло на информация от художественото кино и разкази на приятели и близки. Като най-честа причина за употребата се посочва търсенето на удоволствие, любопитството, необходимостта да бъдат приети в групата или нуждата да се откъснат от действителността.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини