Многоликият град

Ако на Лондон бъде дадено определението "Световен мегаполис", то това би отговаряло напълно на истината. Ако се причисли към най-луксозните и безумно скъпи дестинации, това отново би се оказало вярно. Ако си го представяте като сборище от всякакви култури, раси и религии, ще е сто процента вярно. Няма да е грешно и твърдението, че Лондон е изключително опасно и неприветливо място за живот.

Истината се крие във всички тези твърдения. Защо ли? Защото Лондон е пословичен със своята многоликост и разнообразие. Преходът от пълен лукс към пълна мизерия е характерен за почти всички големи градове, но при Лондон това е особено забелижимо. Различните части на града са сами по себе си така характерни, специфични и обособени, че на човек му се струва, че за един ден, обикаляйки околностите, е попаднал в десетина различни реалности.

В Лондон може да видите части от цялата му почти 2000 - годишна история. Различните епохи от историята са съчетани по един уникален начин - често срещана гледка в Лондон, а и в цяла Англия, представляват средновековните църкви и катедарали, запазили изцяло своята идентичност, позиционирани до супермодерни футуристични сгради.



Целият град представлява един своеобразен пъзел, съставен от парчетата на различните векове на историята. Трудно могат да се опишат в една страница забележителностите на Лондон, затова ще се опитам възможно най-кратко и сбито да предам личните си впечатления от крайно недостатъчно продължилия ми престой там.

Интересно е когато до Лонодон пътувате с автобус. Тогава се минава директно през всички разпръснати, обсипани с железни складове, порутени фабрики и мизерни общежития на предградията. Типична за градовете на Обединеното кралство гледка представляват мюсолманските квартали - когато минавате през такива райони имате напълно реалното чувство, че сте попаднали в някое арабско емирство.


По улиците се разхождат забулени с фереджета жени, мъже с тюрбани и шалвари, надписите на магазините са на арабски, а самите стоки в тях спокойно могат да послужат като реквизит за екранизацията на "1001 нощ" на Халмарк. "Някога тук са живяли ирландци", разказват хората, но англичаните са довели арабски и пакистански колонии, с идеята за евтина работна ръка и те са се разпространили и изгонили ирландците". И наистина, свидетелство за това са доста нелепо издигащите се средновековни ирландски църкви, обсипани с келтски надписи.

Подминавате "Packi aria" (както наричат кварталите) и навлизате в цяла вселена от тухли и метал - това са по-бедняшките предградия на Лондон. Тук се подвизава огромна част от нелегалната емиграция, както и най-бедните английски прослойки. Никой не би ви препоръчал да се шляете по тези места. Неприветливи погледи като че ли дебнат зад всеки ъгъл. Престъпността е висока и ако не внимавате, или ако нямате познати в района рискувате да станете жетва на посегателство.

Само няколкостотин метра след предградията картинката коренно се променя. Изведнъж пред погледа блесва Лондонското сити в цялото си великолепие и разкош. Истинско удоволствие е човек да мине през улицата, която води от Виктория стейшън към сърцето на града. Красивите луксозни къщи - еднакви и в същото време всяка със собствен облик, са домове на голяма част от аристокрацията на Лондон - интелектуалци, политици, хора на изкуството - може да се видят навсякъде. И всички - еталон за елегантност, това са истинските "дендита" - изискани костюми, чадъри, дори часовници на верижки са атрибутите, които всеки там притежава.

Из Лондон има множество зелени площи. "Зелени" е точната дума, защото дори и в пика на зимата цялата растителност остава зелена и красива. Парковете са обсипани с монументи и паметници на културата, пресъздаващи сцени от цялата история на Обединеното кралство. Пред очите ви всичко оживява - крале и кралици, английски войници - участници в двете световни войни, писатели и видни общественици, ангели в колесници с крилати коне, битки и емблематични събития, преразказани с помощта на камъка, мрамора и златото.

След известно лутане и настойчиво разпитване (за Лондон има максима, че никой не говори английски, която важи с пълна сила) стигате до емблематичния Бъкингамски дворец - гледката е удивителна - дъхът ви може да спре само при вида на огромния вход на оградата, която огражда царския двор. Разбира се, на това място е пълна лудница - хиляди туристи позират и снимат като побъркани, все едно всички папараци на света са се натъкнали на Анджелина Джоли с децата си.

Пред входа стоят непреклонните кралски войници, ставащи ежесекундно обект на злостни закачки и жертви на супер хай светкавиците на японските фотоапарати. Бъкингамският дворец е нещо наистина внушително - една от най-пищните и величествени постройки на Лондон, а повярвайте, там ги има много.


Минавате поредната партида величествени паметници и поемате по алеите на Хайд Парк. Паркът е прекрасно кътче, приютяващо целия букет от хора, лутащи се из градската джунгла - невероятна флора, езера в които плуват лебеди, пеликани, патици съвсем необезпокоявани от никого. Хората са насядали направо на тревата - идилия.

Минавате парка, още няколко залутани пресечки - и той се появява иззад ъгъла - величествения Биг Бен - Господи, колко е голям! Тук множеството и направо непоносимо - трудно можеш да вървиш без да се блъскаш в разноцветните хора, трафикът е невероятно натоварен и нова партида хай тек светкавици.

На гърба на емблематичната часовникова кула е "залепено" Уестминистърското абатство, което за секунди ви връща векове назад във времето. Вече сте тотално екзалтирали? Това е само началото.

Минавате огромната старинна катедрала и пред очите ви се разкрива невероятна гледка, за мен - най красивата и запомняща се в Лондон - старата Темза, с множество мостове и от другата страна на брега - Лондон ай - огормен и величествен, своеобразен показател и ориентир за целия град. Колелото е толкова голямо, че се вижда от всяка точка на града.

От отсрещната страна на реката - встрани от Лонодон ай са наредени десетки музеи, събрали всички съкровища на света, плячкосани и донесени в Англия от верните поданици на Британската империя. Точно зад Лонодон ай се намира изключително атрактивният музей на Салвадор Дали. Предверието на музея е украсено с две от най-емблематичните образи на сюрреалиста - Слонът-свинкс с крака на паяк и Женското тяло с чекмеджета.

Ако обичате нестандартното - посещението в музея е задължително! Прекрачите ли прага - през вас изведнъж се разкрива невероятния свят на гения. Там могат да бъдат видяни (и купени) както някои от най-известните му творби, така и произведения, непоказвани на бял свят. Филмите, фотопортретите и афроизмите му подсилват внушението на безумие и благоговение десетократно.

Лондон е красив през нощта. Малко гледки могат да породят такава въздишка, както когато стоите на някой от мостовете и наблюдавате Темза, Биг-бен и абатството на другия бряг - окъпани в светлина и блясък.

И общо взето това важи за целия град - всичко е окъпано в светлина и блясък: Колоната на Нелсън, Трафалгар Скуеър, Пикадили съркъс, Тауър Бридж. Едно след друго всички тези забележителности разкриват пред очите ви цялото си великолепие, накрая чак човек се зашеметява.

Блясък и хора - множеството като че ли става доста по-многобройно през ноща. Събитията се случват навсякъде. Световен център на музиката, световен център на модата, световен център на изкуството и културата. В Лондон човек го обхваща това невероятно приятно чувство, характерно за всеки един от световните градове - чувството, че ти си в центъра на всичко. Че си попаднал в една от "главните артерии" на света.

И все пак, Лондон е различен - единственото място, което леко наподобява Ню Йорк може би е Пикадили съркъс със светещите си билбордове и огромни неонови реклами. И все пак, влезете ли в някой от безбройните пъбове ви обзема чувство на комфорт. Посетителите са разнообразни като минувачите на улицата - изискани банкери, телевизионни продуценти, студенти от цял свят, емигранти - всички пият бира и се социализират едни с други.

Навик на всеки лондончанин е да започне разговор с непознат, докато пуши пред пъба. Ако все още имате сили - минете по Оксфорд стрийт. Тук блясъкът буквално може да ви заслепи - безумно скъпи магазини се редуват с безумно луксозни хотели. Дрехи, аксесоари, автомобили - всичко на тази улица е грандоманско... и красиво.

Това накратко. Ако не ви става лошо от обратното движение, не ви притеснява влагата, ако не сте хомофоби и мечтите ви са достатъчно космополитни, не се колебайте и го преживейте! Лондон определено е едно от ТОП местата на планетата. Без него светът изобщо не би бил съшия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини