Америка избира тази вечер

САЩ стартира историческият вот за избор на нов стопанин на Белия дом. Най-малко 130 000 000 американци се очаква да упражнят днес правото си на глас и да определят кой ще е наследникът на Джордж Буш – демократът Барак Обама или републиканецът Джон Маккейн. Избирателната активност в САЩ бие всички рекорди от предишните години, съобщи АФП. Около 28,9 милиона американци предсрочно са гласували за един от кандидатите за президент на САЩ.

Според последните проучвания шансовете на демократа Барак Обама да спечели изборите за президент на САЩ са се покачили с два процента и вече са 90,6 на сто, сочат данните на американските букмейкъри. Шансовете на кандидата на Републиканската партия Джон Маккейн пък са спаднали и сега са едва 10,4 на сто.

Всеки американски щат има право да определи начина, по който хората гласуват. Например градските власти в Илинойс са определили два варианта – на хартия с попълване на обикновена бюлетина и с електронно устройство за гласуване, което се ползва също и от хора с увреждания. Слепите гласоподаватели чуват имената на кандидатите с помощта на слушалки и поставят своя избор като настискат копчето на джойстик.

Барак Обама гласува в Чикаго заедно с дъщеря си Малия, предаде АФП. Сенаторът от Илинойс, който беше придружаван от съпругата си Мишел Обама и от двете си дъщери, Саша и Малия, беше чакан от десетки репортери и фотографи пред избирателната секция в училищен гимнастически салон в Чикаго. Той може да стане първият чернокож президент в историята на САЩ.

Джон Маккейн пък упражни правото си на вот във Финикс, щата Аризона, придружен от съпругата си Синди. Обграден от стотици журналисти Маккейн пренебрегна техните въпроси, сред които "Как спахте?" и бързо си тръгна от избирателната секция, където прекара едва пет минути.

Кандидатът на демократите за вицепрезидент Джо Байдън гласува в щата Делауер, който представлява в Сената на САЩ. Заедно с майка си, съпругата и дъщеря си той гласува малко след отварянето на избирателната секция в частно училище в град Уилмингтън. Подгласникът на фаворита за президентския пост Барак Обама се пошегува, обръщайки се към майка си: "И да не издадеш за кого си гласувала." Преди да си тръгне от секцията, той поздрави стотината свои почитатели, събрали се пред училището.

Кандидатката на републиканците за вицепрезидент в САЩ Сара Пейлин пък се върна за кратко в Аляска, където е губернатор, за да пусне гласа си за президент. Самолетът й кацна на заснежената писта в Анкоридж, откъдето тя заедно със съпруга си Тод отпътува с автомобил за град Уасила, в който беше кмет, за да пусне гласа си. Пейлин отказа да говори с репортери при пристигането си в Аляска.

Още рано сутринта Обама си осигури победа. Той води в градчето Диксвил Ноч, в щата Ню Хемпшър, където рано тази сутрин вече приключи гласуването за президент на САЩ. От 1948 г. жителите на това градче имат право да гласуват преди всички други в Щатите - веднага след полунощ местно време, около 7 часа българско време. В Диксвил Ноч живеят 75 души, 21 са включени в избирателните списъци.

Гласуването е продължило около 2 минути. В единствената избирателна секция са се явили всички гласоподаватели, а още след няколко минути са били преброени гласовете. Избирателната активност в Дисквил Ноч е била 100 процента. За демократа Барак Обама са гласували 15 човека, а за републиканеца Джон Маккейн - 6. Независимият кандидат Ралф Нейдър, който също е бил кандидат в този район, не е получил нито един глас. От 1968 г. жителите на града отдават предпочитанията си за демократ, а не за републиканец, отбелязва Си Ен Ен.

Кондолиза Райс обърна гръб на Маккейн

Същевременно Маккейн загуби подкрепата на един от най-яростните защитници на републиканската идея, коментират американските медии. Държавният секретар Кондолиза Райс заяви, че Америка вече е готова за чернокож президент. Пред италианското издание "Стампа" първият дипломат на САЩ призна, че преди години е членувала в Демократическата партия. През 1976-та година тя гласувала за демократа Джими Картър. Райс, обаче, се разочаровала от външната му политика и за това на изборите през 1980 г. дала своя глас за Роналд Рейгън.

„Ку клукс клан" изненадващо подкрепи Обама

Американската расистка формация „Ку Клукс Клан" ще подкрепи чернокожия кандидат президент от Демократическата партия Барак Обама, стана ясно след проведено от тях шествие. Неговото мото беше "Предпочитаме да ни управлява негър, отколкото идиот", съобщава холандският вестник "Дах". Иронията е, че Обама, освен че е на път да стане първият чернокож президент в историята на САЩ, получава подкрепа и от там, откъдето най-малко очаква. Парадокс е, че трите големи нацистки партии в САЩ очакват Барак Обама да бъде избран.

Роки Сухайда от Американската националистическа партия, заяви че предпочита "негър" пред "бял идиот" и подчерта, че Маккейн е "почти мъртъв", но с намерение да води войни из целия свят. Той каза също, че не намира нищо страшно, ако САЩ бъдат управлявани от чернокож мъж, женен за чернокожа жена, който води една нормална политика, а не от тази, която се очаква от Маккейн, "подкрепяща израело-капитализма".

Един от лидерите на „Ку Клукс Клан" Том Мецгър заяви, че Маккейн е "човек, на когото му се воюва", той е политик, по-опасен дори от Джордж Буш. Лидерът на Националния алианс "Арийски варвари" Ерих Глайбе открито предпочете Обама заради позицията му относно американските войски в Ирак и Афганистан. Осен това, Глайбе подчерта, че Обама е интелигентен човек, харизматичен и добър оратор, поради което ще е по-добрият президент.

ЕС приготви писмо за новия президент

ЕС е подготвил писмо до следващия президент на САЩ, с което се иска 27-те страни от ЕС да имат по-голямо участие в решаването на световните проблеми, заяви френският външен министър Бернар Кушнер. Той добави, че документът от 6 страници ще бъде огласен, след като стане известен победителят на президентските избори в САЩ. Писмото започва с обръщението "Скъпи господин президент", като мястото за името засега е оставено свободно.

"Знам, че и двамата кандидат-президенти на САЩ са насочили погледа си към Европа и че се интересуват от това двете страни на Атлантическия океан да работят заедно", добави френският външен министър. Той посочи, че бързото развитие на глобализацията, съчетано с финансовата криза, са показали, че един народ не може повече да налага сам волята си на целия свят. "САЩ ще останат много важна страна. Не казвам доминираща страна, но голяма сила", допълни Кушнер.

Особености на американските избори

Президентските избори в САЩ винаги се провеждат в първия вторник след първия понеделник на ноември на всяка високосна година. Самите избори не са преки, а косвени (двустепенни). Особеност на президентските избори в САЩ е, че те не са национални, а се състоят от отделни гласувания в общо 50 щата и във федералния окръг Колумбия, с което се определя кой от кандидатите получава масовия вот във всеки щат. Така в деня на изборите гласоподаватели гласуват не за президента, а за членове на Избирателна колегия – електори. Общият им брой е 538. Всеки щат има определен брой гласове в Колегията, като това зависи от броя на населението в съответния щат.

В първия понеделник след втората сряда на декември (през тази година се пада 15 декември) членовете на Избирателната колегия се събират в столиците на щатите и гласуват за кандидатите за президент и за вицепрезидент по отделно. Всички щати следват правилото „победителят получава всички гласове", с изключение на Небраска и Мейн, където гласовете се разпределят пропорционално. За да бъдат избрани за постовете президент и вицепрезидент кандидатите трябва да получат най-малко 270 гласа. В противен случай се прилага извънредна процедура – президентът на САЩ се избира от Камарата на представителите на Конгреса от тримата кандидати, получили най-добър резултат.

Президентските кампании в САЩ не се опитват да спечелят най-голям брой гласове на национално ниво, а се насочват към спечелването на масовия вот в комбинация от щати, които имат най-голям брой електори. В САЩ има традиционно републикански, т.нар. „червени" щати и щати, които по традиция гласуват за демократите – сини щати. Има щати с преобладаваща, но колеблива тенденция към една от двете водещи партии, има също изцяло колебаещи се щати.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини