Обама - първият чернокож президент на Америка

Милиони хора в Америка могат да празнуват. Демократът Барак Обама спечели президентските избори в САЩ 2008 г.

Официалната церемония по встъпване в длъжност на президента Барак Обама и вицепрезидента Джо Байдън ще се състои на 20 януари, 2009 г.

Обама получи най-оспорваните ключови щати в американската президентска надпревара.

Барак Обама спечели 333 електорални гласа, при необходимите 270.

Народният вот е затворен. Обама е получил подкрепата на 50,7 % от гласоподавателите, срещу 48, 2% за сенатора от Аризона Джон Маккейн.

Това показаха резултатите след затварянето на избирателните секции в западните американски щати.

Според прогнозните резултати Обама печели Охайо. Той получава и Пенсилвания - един от щатите, в които Маккейн не спести усилия, за да спечели. След преброяването на 63% от гласовете, 58% от гласоподавателите са подкрепили Обама в щата, който в предварителните избори беше спечелен от Хилари Клинтън.

На фона на безпрецедентна избирателна активност резултатите вървяха според очакванията.

Според прогнозите

Обама печели в: Илинойс, Ню Хемпшир, Върмонт, Масачузетс, Окръг Колумбия, Мериленд, Кънектикът, Уисконсин, Ню Йорк, Род Айлънд, Мичиган, Минесота, Мейн, Ню Джърси

Маккейн печели в: Кентъки, Южна Каролина, Оклахома, Тенеси, Арканзас, Канзас, Северна Дакота, Джорджия, Луизиана, Тексас, Западна Вирджия.


Няколко ключови щата регистрираха сериозна избирателна активност. Над 130 млн. американци се очаква да гласуват. Ако екзитполовете потвърдят броя на гласоподавателите, това ще е най-високата избирателна активност от 1960 година насам.

270 електорални гласа са необходими, за да бъде спечелен президентския пост. До момента според прогнозите на СиЕнЕн Обама получава 333 електорални гласа, а Маккейн 155.

Екзитполовете показват, че икономиката е основен проблем.
9 на всеки 10 гласоподавател заявява, че надпреварата не е била определяща при вота им.
Все още резултати и на двамата кандидати за президент са твърде близки в няколко ключови щата - Флорида, Северна Каролина и Вирджиния.

Обама получава подкрепата и на Калифорния - щатът, който осигурява най-много електорални гласа - 55.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини