300 сърби - жертви на търговия с органи в Албания

В северна Албания около 300 сърби, роми и други неалбански лица са били жертва на търговия с органи. Това каза говорителят на Трибунала за военни престъпления Бруно Векарич. Той съобщи, че на черния пазар едно човешко тяло струва около 2 милиона евро, бъбреците се продават на цена между 15 000 и 100 000 евро, а сърцето достига до 1 милион евро.

Ужасно е това, което казвам, но става въпрос за много печеливш бизнес, който изпреварва дори този с търговията с наркотици, каза още Векарич. Според него нелегалните хирургически операции са извършвани на около 20 км от т.нар. Жълта къща, край Тропоя, в северна Албания. Операциите са извършвани в обект № 320, каза още говорителят.

За първи път Жълтата къща се споменава в книгата на бившия главен прокурор на Международния трибунал за военни престъпления в Хага Карла дел Понте. В обект 320 се помещавала невропсихиатричната клиника. По наши данни там са се извършвали операциите на цивилни лица, защото е имало условия за това.

На това място се намирал лагерът за пленниците и този на Армията за освобождение на Косово /АОК/, каза още Векарич. Според него в Жълтата къща пленниците са били подготвяни за операция, но са били премествани от там, когато са идвали на проверка лица от Червения кръст.

Там е намерено голямо медицинско оборудване, което е описано при различните проверки. Всичко това много се различава от заключенията на албанската прокуратура, която приключи делото през 2005 година, каза още той.

Късно снощи стана ясно, че полицията в Косово е арестувала урологът Лютви Дервиш, поради съмнения, че е участвал в нелегални трансплантации на бъбреци. Неговото име се споменава от един от свидетелите по делото за търговия с органи на сърби от Косово през 1998 година.

Заедно с него е задържан и неговият брат Арбан Дервиш, управител на частната клиника Медикус, където е извършена и трансплантацията от уролога Тун Перворфай. Срещу тях има обвинение, че са участвали в нелегална трансплантация на бъбрек на турски гражданин, който е бил донор на еврейски гражданин.

В момента турчинът се намира в затвора на болницата, а лекарите и израелският гражданин са в болницата под полицейско наблюдение, защото пациентът е в тежко състояние.

Източник: today.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини