Маккейн и Обама жертви на кибер атака

И двамата кандидати за президент на САЩ Джон Маккейн и Барак Обама са станали жертви на кибер атака това лято, съобщи "Нюзуик". Службите предполагат, че компютърните системи на предизборните им щабове са били нападнати от един и същ "неизвестен чуждестранен субект".

Списанието разказва, че компютърни експерти от щаба на Обама разкрили хакерската атака в средата на лятото и в началото помислили, че става дума за компютърен вирус. Но ФБР и Тайните служби предупредили, че системата на защита е била изложена на риск и „сериозно количество файлове" са били откраднати. Същото се случило и с компютърната система на другия кандидат - Джон Маккейн.

Щабът на избрания във вторник за 44-ти президент на САЩ Барак Обама наел фирма по сигурността след тази атака и прекратила нежелания достъп до информация. Започнало и федерално разследване. „Официални представители на ФБР и Белият дом са съобщили на щаба на Обама, че чуждестранен субект или организация са се опитвали да съберат информация за развитието на политическите въпроси в лагерите на двамата кандидати – информация която би могла да е полезна при преговори с бъдещата администрация", пише „Нюзуик".

Техническите експерти на Обама предполагат, че хакерите са били руснаци или китайци", след като получили уверение от ФБР, че атаката не е дело на политическите му опоненти.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини