Инцидент и жертви на руска атомна подводница

Най-малко 20 души загинаха при инцидент на руска атомна подводница, след като пожарогасителната й система е отказала да работи.

Говорителят на руския Тихоокеански флот Игор Дигало заяви, че при инцидента са загинали моряци и работници.

Той каза, че самата подводница не е пострадала и няма изтичане на ядрено гориво. Военната прокуратура разследва инцидента.

Подводницата, чието име и клас не бяха съобщени официално, е прекратила провежданите учения и е получила заповед да се завърне в пристанище в далекоизтачната Приморска област, съобщи Дигало.

Заявявам напълно отговорно, че реакторът на атомната подводница работи нормално и, че радиационният фон е нормален, заяви той, цитиран от руски агенции.

На борда на подводницата е имало 208 души в момента на инцидента, от които 81 са били моряци.

21 човека са били ранени и са евакуирани от подводницата, съобщиха източници от руския Тихоокеански флот. Те са били откарани във Владивосток на борда на разрушителя "Адмирал Трибутс".

Според съобщенията, инцидентът е станал в носовата част на подводницата. Атомният реактор, който се намира в задната част не е засегнат.

Източник е съобщил за агенция РИА Новости, че подводницата е К-152 Нерпа, от типа "Акула", но тази информация не може да бъде потвърдена от независим източник.

РИА съобщава, че провежданите изпитания са били в Японско море и подводницата е трябвало да бъде предадена на военноморския флот на Индия.

Руският президент Дмитрий Медведев е бил информиран подробно за инцидента, съобщи неговата служба за печата.

Най-тежката катастрофа с руска подводница стана през август 2000 година, когато атомната подводница "Курск" потъна в Баренцово море. Всички 118 моряци на борда й загинаха.
Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини