БСП предлага бащите също да имат закрила при уволнение

Бащите на малки деца да се ползват от закрила при уволнение, също както майките - такива предложения внесе в НС БСП. Работодателите обаче са твърдо против.

Депутати от левицата предлагат бащите, включително осиновителите на деца до 3-годишна възраст, да се ползват със закрила при уволнение каквато сега имат бременните жени и майките. За да бъдат уволнени, е необходимо разрешението на Инспекцията по труда. 

„Това е една краткосрочна мярка и ние сме далеч от мисълта, че ще реши проблема с демографската криза, но може да помогне за решаването й", категоричен бе един от вносителите - Георги Гьоков от БСП, пред bTV. 

Според предложението със закрилата трябва да се ползват и мъжете, които живеят на съпружески начала с майката. 

Бизнесът обаче е категорично против предложенията и смята, че по този начин държавата прехвърля отговорността за решаването на демографската криза върху работодателите. 

С това се разширява и без това широкият кръг на лицата, които попадат под закрила преди уволнението", коментира Снежанка Славчева от БСК. 

В същото време майка на момиченце на година и два месеца, която е в отпуск за отглеждането на детето, а бащата от скоро е без работа, пък коментира:

В крайна сметка, бащата е този, който носи основният доход в семейството, има и изключения разбира се, и е добре да има защита". 

Освен бременни и майки, под такава закрила сега попадат и трудоустроените работници, боледуващите от определен вид заболявания, работниците в отпуск, членовете на синдикати. 

Предложението да бъдат включени и бащите на малки деца тепърва ще се гледа от парламента.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    123
    1 0
    17:48, 6 юни 2016
    По-добре директно да забранят на олигарсите,а те са червени,да могат да уволняват работниците си завинаги!
Последни новини