Школа по главоблъсканици за високи IQ

В страната започва пилотен проект "Школа по главоблъсканици", съобщиха на пресконференция в БТА от "Менса-България".

Инициативата се финансира от Министерството на образованието и науката по схемата за безвъзмездна финансова помощ "Да направим училището привлекателно за младите хора" на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Предвиденото финансиране е 45 848 лева.
Проектът ще започне в три училища в страната - Математическата гимназия "Паисий Хилендарски" в София, Националната природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" - София и Математическата гимназия "Акад. Кирил Попов" в Пловдив. Училищата са избрани поради доказан опит в изграждане на устойчив интелектуален потенциал на своите възпитаници, поясниха организаторите.

Участниците ще бъдат ученици от 8-ми до 12-ти клас. Проектът ще премине на четири етапа, по време на които специално обучени преподаватели ще въведат учениците в тематиката на школата, ще ги запознаят с основните класове главоблъсканици, както и методите за тяхното решаване. Тези от тях, които покажат добри резултати, ще бъдат подготвени за шампионати по главоблъсканици. Ще бъдат обучавани на състезателни тактики за ефективно използване на състезателното време, а също и да планират реда на решаване с цел да постигнат максимален резултат. Участниците ще бъдат подготвени и за отборно решаване на задачи.

Първоначално от трите училища ще бъдат набрани по 180 ученици, като кандидатите могат да бъдат и от други училища в София и Пловдив. След обучение и изпитен тест ще бъдат класирани половината от тях. Вторият етап ще включва обучение в решаване на задачи с по-голяма сложност, след което ще бъдат избрани 90 ученици. В последния етап ще бъде сформиран отбор от 27 души, които ще участват в националния шампионат в София.

Записването на учениците в школата започва в началото на следващия месец, като проектът ще продължи 18 месеца. Намерението е да бъде създаден нов подход за работа с интелектуално надарени ученици, на които да бъде дадена възможност да задоволят интереси извън традиционно изучаваните дисциплини.

Идеята е след приключването на проекта школата да продължи да съществува, като се самоиздържа с помощта на училищните настоятелства, родители и други заинтересовани представители на общността, съобщи ръководителят на проекта Деян Разсадов.
"Менса" е организация на хората с висок коефициент на интелегентност, който се измерва със специален тест. Тя е създадена през 1946 г. в Англия. Има свое представителство в над 100 страни и над 100 000 активни членове.

Българските членове са над 2000, като повечето от тях се намират извън страната. По официални данни 76 на един милион българи покриват нивото за членство в "Менса", което е средно ниво. С най-висок показател към момента е Финландия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини