Ще плащат на дебели родители да водят децата си на училище пеша

Британските здравни власти в Манчестър ще плащат на дебели родители да водят децата си на училище пеша в рамките на кампания за борба със затлъстяването. Експериментът ще започне догодина и ако даде добри резултати, практиката ще бъде внедрена в цялата страна, съобщиха в. "Дейли телеграф" и в. "Дейли мейл".

Правителствената програма предвижда хората, които полагат усилия да намаляват телесното си тегло, да получават специални ваучъри, с които ще пазаруват здравословни храни и спортни принадлежности.

На тези, които посещават курсове за поддържане на добра форма, членуват в клубове за отслабване, тичат в парка или просто се разхождат, ще се присъждат и награди. Отличия са предвидени и за хората, които вървят пеша до спирките на автобусите или влаковите гари.

В училищата, на спирките и гарите ще бъдат поставени автомати. Родителите и пешеходците с наднормено тегло ще прекарват през тях специални карти, за да трупат полезни точки.

Критиците на здравната програма твърдят, че наградите ще бъдат форма на подкуп и че в условията на финансовата криза не е подходящо да се харчат допълнителни средства.

Министърът на здравеопазването на Великобритания Алън Джонсън ще обяви програмата за борба със затлъстяването днес и ще призове всяка фирма да вземе мерки срещу проблема. Правителството на Великобритания планира "революция" в борбата със затлъстяването. В нея ще бъдат инвестирани 325 милиона британски лири.

Експерти прогнозират, че половината от възрастните британци ще имат проблеми с телесното си тегло до 2050 г. Изследване, поръчано от здравното министерство на Великобритания неотдавна показа, че девет от всеки 10 родители не забелязват, че децата им са пълни или затлъстели.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини