Нов европейски съюз срещу Лисабонския договор

Нова европейска политическа сила, която ще застане срещу ратифицирането на Лисабонския договор, ще възникне днес, след като евроскептичният чешки президент Вацлав Клаус направи своето формално посещение в Ирландия, съобщава EurActiv.com.

Оспорваното посещение на Клаус в Дъблин се очаква да достигне днес по време на събранието на видни европейкски скептици своята кулминационна точка, пише ирландската преса. Общо 80 души са поканени на вечеря в Дъблин, която ще се състои днес вечерта без присъствието на журналисти.

Клаус се срещна вчера с Дъклан Генли, който е известен със своята кампания срещу договора от Лисабон. Генли бил оптимист, че групата на противниците на Лисабонския договор "Либертас" би могла да се превърне в голяма евролейска партия, пише още EurActiv.com.

За ирландското правителство изглежда става трудно да намери подходяща реакция на поведението на чешкия президент. Говорителят на най-голямата опозиционна партия каза, че трябва да се направи нещо срещу неуместното поведение на Клаус, което оставя ясно впечатлението, че той симпатизира на групировки и личности, противопоставящи се на политиката на ирландското правителство.

Република Чехия ще поеме през януари шестмесечното председателство на Европейския съюз от Франция, поради което Брюксел и други столици наблюдават загрижени събитията с оглед на европейската агенда на страната. Коментатори в Прага се опитаха да омаловажат срещите между Клаус и Генли, като изтъкнаха, че чешкият президент разполага само с ограничени правомощия във външната политика, допълва EurActiv.com.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини