Прокуратурата търси виновници за "Белене". Преглед на печата

"Дума":

Прокуратурата търси виновници за "Белене" 

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за това, че след решението на предишното правителство на ГЕРБ да се спрат всички плащания по проекта за строеж на АЕЦ "Белене" те са продължили да се извършват периодично и в немалки размери. Мисля, че скоро ще има привлечени лица под отговорност, е заявил главният прокурор Сотир Цацаров в отговор на Петър Славов от Реформаторския блок късно в сряда.
"Прокуратурата не може да има отношение към решението на арбитражен съд. Ние не можем да носим отговорността за решения, които са били политически, икономически и на колективни органи и които са били трупани и вземани през годините", е заявил Цацаров пред депутатите. Според него отговорността за плащанията по АЕЦ "Белене" е колективна.
В средата на октомври 2013 г. бе повдигнато обвинение за длъжностно присвояване по строежа на АЕЦ "Белене" срещу ексшефовете на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров. Като обвиняеми бяха привлечени и управителят на инженеринговия консултант на проекта Събин Събинов, и собственикът на строителния надзорник Богомил Манчев, припомнят от defactolegal.bg. Манчев бе заподозрян, че е подпомогнал и подбудил шефа на НЕК да присвои над 8 млн. лв. 

Сътрудничество. 

"24 Часа":

Плевнелиев: Гордеем се с ползотворното сътрудничество с Германия

Гордеем се с ползотворното търговско-икономическо сътрудничество с Германия. Българската страна отдава приоритетно значение на тези отношения, които са от стратегическа важност за България. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на съвместния българско-германски бизнес форум „Индустрия 4.0“, който българският президент откри заедно с федералния президент на Германия Йоахим Гаук.

Федералната република е най-големият търговски пазар за България и е неизменно сред водещите стратегически инвеститори у нас. Само за три години - от 2012 г. насам - двустранният стокообмен нараства с 1.3 млрд. евро и достига 6.3 млрд. евро през 2015 година. 5000 германски фирми развиват дейност на българския пазар, като 1200 от тях имат свои представителства у нас.

Посещение. 

"Труд":

Залп от доноси посреща европейските прокурори 
 
Двамата консултанти на изготвената манипулативна програма за мисията на четиримата европейски магистрати Радан Кънев и Христо Иванов.
 
Още преди да са пристигнали на българска земя, програмата на европейските проверяващи е предначертана по начин, който видимо цели да ги превърне в заложници на добре разработената машина за фабрикуване на манипулации

Юри Тавание, подпомогнат от Кънев, Иванов и медийна компания „Капитал”, е осигурил правилните хора за срещи с четиримата проверяващи

Мисията на четиримата европейски прокурори, чиято задача е да установи състоянието на държавното обвинение у нас, бе натоварена с особено значение още от пораждането на идеята за нейното провеждане. За да има успех обаче, е необходимо европейският одит да остане независим, като се избегнат опитите за каквото и да е влияние.

Бедствие. 

"Монитор":

Ураган връхлетя Пловдив и Асеновград

Ураганна буря връхлетя Асеновград и Пловдив около 16 часа в четвъртък, но въпреки че продължи не повече от 15 минути, причини големи щети. Силният вятър скъса жици на Енергото, остави цели квартали в Асеновград без ток, изкорени дървета и изпотроши клони.

Пороят, който беше изключително силен, наводни улиците в градчето. Клон падна пред общината откъм пл. "Акад. Николай Хайтов", а три ламарини изхвърчаха от покрива на градската библиотека, пометени от силния вятър. За няма и 15 минути в Асеновград са паднали десетина дървета, съобщи говорителят на пожарната в Пловдив Цвятко Дешев.

„Много дървета и клони са изпопадали, аз лично видях 3-4, докато отивах на сигнал за гръмнал от бурята трафопост в квартал „Изток”, съобщи шефът на пожарната в Асеновград Величко Бришимов.

Промени. 

"Сега":

Депутатите подкрепиха идеята само адвокати да контактуват с НАП и НОИ

Скандалният проектозакон за адвокатурата, който предвижда адвокатите да станат задължителен посредник в отношенията на фирмите с всички държавни органи, бе приет тихомълком и с пълно единодушие в правната комисия на Народното събрание в сряда късно вечерта. Зад него застанаха 17 депутати от ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт, ДПС и БСП с уговорката, че ще има промени между двете четения.

Според проектозакона само адвокати, а не счетоводители, юрисконсулти или куриери, ще имат право да носят и получават документи от НАП, НОИ, НСИ, Булстат, БНБ, Инспекцията по труда, общините и останалите административни служби, както и да внасят финансови отчети или други документи в търговския, имотния и други регистри. За нарушение на тази разпоредба се предвижда глоба от 1000 до 5000 лв., която при рецидив се удвоява.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини