Плевнелиев: Ако се разпадне ЕС, следва война

Ако се разпадне ЕС, следва война. Това подчерта президентът Росен Плевнелиев по време на дискусия с ученици и студенти на тема: „България и Германия – партньори в Европа“ в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На дискусията присъства и германският президент Йоахим Гаук.

„Ако се разпадне в ЕС, следва война – толкова е просто. Защото след две кървави световни войни единственият извод и работеща формула беше тази – как да няма повече война в Европа. Единственият начин е когато народите постигнат такова ниво на сътрудничество и интеграция, което прави бъдеща война невъзможна“, заяви българският държавен глава.

„Ако няма интеграция и сътрудничество, сигурен съм, че ще има война. Всеки здравомислещ човек в Европа, който е научил уроците си, трябва да пази и подкрепя този уникален проект за мир“, заяви Росен Плевнелиев.

По думите му Европейският съюз е проект за мир, а не за милиарди, не за директиви и в никакъв случай не е синоним на бюрокрация.

„ЕС е най-доброто, което човешката прогресивна мисъл създаде след тоталния шок от Втората световна война, когато всеки мразеше всекиго. Проектът за мир е важен не само за европейските народи, но и за света“, заяви президентът.

По думите на президента, без общи правила, няма да успеем.

Когато е трудно и тежко, едно семейство се стяга, а не се разпада. Това прави и България, допълни държавният глава, според когото има рекорден брой кризи в ЕС.

„Ние българите сме научили своя урок от най-кръвопролитните войни и добавяме стойност и доверие към ЕС. Ако искаме на Балканите да има фабрики и работни места, трябва да заздравим основите на Европейския съюз и той да обхване всички държави-членки“, заяви Плевнелиев.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    L
    l
    0 0
    14:51, 23 юни 2016
    Тоя тарекат непрекъснато говори за война Той е бил за фатмак а не за президент Предполагам че това му непрекъднато лаене срещу Русия ще му бъде възнаградено с топла службиц;а в брюксел солидна заплатка апартаментче а може и вила западняците са щедри към такива лаещи А после -------Хей живот здравей здравей със заграбени от данакоплатците лесно се ЖИВЕЙ ХИТРЕЦ

Още новини

Последни новини