Скандал във ВСС – членове си разменят лични обиди

Скандал с размяна на лични обиди и нападки избухна на заседанието на Висшия съдебен съвет, съобщи „Правен свят“. Предложение на прокурорската колегия стана причина за разиграване на грозна сцена, което пък доведе до излизане от залата на главния прокурор Сотир Цацаров и на повечето членове на прокурорската колегия.

Всичко започна с предложението на Цацаров да се създаде работна група с по един представител на двете колегии и представляващия ВСС, която да извърши бърз анализ на натоварването и осигуреността на прокуратурите и съдилищата в граничните райони в южната част на страната, които са подложени на силно натоварване заради миграционния натиск.

Цацаров поясни днес, че натоварването на прокурорите се увеличава, напрежението е ежедневно, което от своя страна рефлектира и на съдиите. Отбеляза, че има недостиг и на разследващи полицаи. А делата, по думите му, са поток на вълни. Даде пример с Царево. Там работят двама съдии и трима прокурори. Само за един ден са имали 27 незабавни производства. Работят до 19-20 ч.

Той предложи и някои мерки – например за пограничните съдилища и прокуратури да се направят изключения и да се поемат транспортните и квартирните на магистратите, които да бъдат командировани.

Милка Итова подкрепи идеята. Поясни, че се води съгласувателна процедура за съкращаване на щатовете и при необходимост да се има резервни такива, които да се разкриват където е нужно.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини