Седящ протест на конгресмени продължава цяла нощ в САЩ

Конгресмените от Демократичната партия на САЩ провеждат над 16-часов "седящ протест" в долната камара в опит да прокарат закон, затягащ контрола върху продажбата на оръжия, въпреки упоритата опозиция на републиканците, предава агенция "Ройтерс".

Демократите останаха буквално на пода в продължение на часове, блокирайки работата на конгреса и настоявайки законът да бъде гласуван възможно най-бързо в светлината на последното терористично нападение в Орландо, Флорида.

Републиканците успяха да си върнат контрола над залата, като почти се стигна до сблъсъци, и да разпуснат събранието. Повече гласувания няма да има до 4 юли. Някои демократични конгресмени обаче още са в залата и излъчват на живо.

Контролът върху оръжията е противоречив и политически опасен въпрос в Америка, особено след масовите убийства в Кънектикът, Колорадо и Калифорния през последните години.

Демократите искат да се разширят проверките за миналото на хора, които искат да си купят оръжия, както и да ограничат продажбата им в някои случаи.
View image on Twitter

View image on Twitter

 Follow

Andy Herren @AndyHerren

AMAZING. #NoBillNoBreak

10:54 AM - 23 Jun 2016 · Chicago, IL, United States




Председателят на Камарата на представителите Пол Райън заяви, че няма да подложи на гласуване закон, който отнема конституционните права на американците.

"Няма закон, няма почивка!" (No Bill, No Break) бе слоганът на демократите, който те скандираха по време на гласуванията на други теми, а със същия хаштаг останалите в залата конгресмени споделяха снимки и информация в социалните мрежи.

Конгресът не е одобрявал значими реформи в оръжейното законодателство от 1994 г.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини