РИОСВ: Ниско съдържание на кислород умъртвило рибата в река Банска

Най-вероятната причина за измирането на рибата в река Банска преди седмица е ниското съдържание на разтворен кислород във водите на реката и на Терс дере, която е приемник на пречистените води от Северна индустриална зона в Хасково.Това съобщават от Регионалната екоинспекция в Хасково днес. 

Получени са всички резултати от изпитванията на взетите на 23 юни водни проби във връзка с постъпилите в РИОСВ– Хасково сигнали за умряла риба в р.Банска до с.Каснаково. Налица са и превишения на стойностите за добро състояние на повърхностните води по някои от останалите показатели, но това не би могло да доведе до измиране на рибата в реката, коментират от инспекцията.

В река Банска залпово са постъпили замърсени отпадъчни води, като до проверката изтичането им е било прекратено, но заедно с високите температури през периода и началото на лятното маловодие са довели до изчерпване на кислорода и измирането на рибата. Предвид постъпването на непречистени битови отпадъчни води от населените места покрай реката, замърсяването от малки животновъдни ферми и вливането на води от индустриалната зона, не може категорично да се докаже източникът на замърсяване, допълват от РИОСВ -Хасково.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Х
    х
    1 0
    23:22, 1 юли 2016
    Ниско съдържание на кислород в река... алооо не всички лапат мухи
  • 2
    ?_
    ?_1467529773
    2 0
    10:09, 3 юли 2016
    високо съдържание на лъжи...
Последни новини