Богоровец сбъдна своята мечта - да учи в Русия

Възпитаникът на Езикова гимназия "Д-р Иван Богоров" Делян Балев успешно се дипломира и ще продължи образованието си в Държавния университет в Санкт Петербург, който е най-стария в Русия.

В годините на своето обучение има множество награди в  областта на хуманитарните науки - български език и литература и гражданско образование, както и в областта на изобразителното изкуство. През последните 5 години пише есета и разкази за различни конкурси на различни нива - общински,областни, национални и международни.

Две последователни години спечели международния конкурс "Заедно в XXI-ви век", подкрепян от Руското посолство в Република България. Участвал е в 5 международни обмена.

За последните 5 години е посетил над 10 европейски държави. Последно бе на визита в Берлин заради номинацията на Европейската комисия за наградата "Млад европеец за 2016". Преди това в богоровецът посети Брюксел за спечелен конкурс за есе относно Гражданското образование като учебен предмет в България.

- Дипломира се успешно, какво те вълнува в момента?

-  След дипломирането ми усилията ми вече се насочват изцяло и единствено към подготовка за висшето образование, подготовка за новия начин на живот и промените, които предстоят.

- А сега на къде?

Кандидатствах в Русия. От много време за мен това е мечта. Искам да получа образованието си там. Русия е голяма страна - изпълнена с много възможности и презизвикателства, които съм готов да посрещна.

- Защо в последните години все повече млади хора предпочитат да продължат образованието си в чужбина, вместо в български университети?

През последните години младите българи предпочитат да се обучават в чужбина поради различни причини. Но има една, която надделява при всички тях, а именно възможностите за реализиация след това. В другите страни по-лесно се намира работа, особено когато CV-то е подкрепено със стабилно образование. Също така вероятността работата да бъде по-добре платена от тази в България е много по-голяма. Нашите университети са наистина добри. Дават необходимите знания и специализация. Но след това ?

- Може би е рано да говорим, но към момента имаш ли намерение да се върнеш в България ?

- След края на обучението си в чужбина за мен ще бъде важно да поддържам връзка с България. Дори и да не се върна за постоянно, то ще се връщам често. България е моята родина и никоя друга страна не би могла да промени това. Тук са семейството, приятелите и началото - моето начало.

- С какво искаш да се занимаваш, каква професия?

- Още не съм се насочил към професия. Насочил съм се към специалността "Международни отношения". Мисля, че тази специалност ще ми даде много възможности в областта на хуманитарните и политически науки. Още повече, че дори и да се изучава в чужбина, тя ще има пряка връзка с България.

- Какъв съвет би отправил към младото поколение, което се дипломира след теб?

- Всеки избира своя път, по който иска да поеме. За едни по-добрият вариант би бил да останат в България , за други - не. Човек знае сам за себе си от какво има необходимост. А ако не знае - е по-добре да разбере, защото живота не чака никого. Тези, които остават в България са и тези, които ще продължат да я изграждат. Ще се борят за развитието и просперитета на страната. А задачата на тези, които ще се изучават в чужбина е същата.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини