Новият главатар на талибаните настоя американците да се махат от Афганистан

Новият главатар на талибаните Хибатула Ахунджа да призова САЩ да прекратят “окупацията” си на Афганистан в първото си изявление, след като оглави радикалните ислямисти през май, съобщава „Франс прес”.

Признайте реалностите вместо да демонстрирате безполезно сила и мускули... и прекратете окупацията”, изтъкна Ахунджада в реч в навечерието на Курбан Байрам, мюсюлманския празник, с който се отбелязва края на Рамадана, продължаващ един месец.

„Нашето послание към американските нашественици и техните съюзници е следното: афганистанският мюсюлмански народ не се страхуват нито от вашата сила, нито от вашата военна хитрост. Те смятат мъченичеството в конфронтацията с вас като заветната цел на живота си”, добави главатарят на талибаните.  

Вие сте изправени ... не пред групировка или фракция, а пред цяла една страна. Вие няма да излезете победители (ако Аллах пожелае)”, подчерта той.

Това е първото публично послание от страна на Ахунджада, след като неговият предшественик Ахтар Мансур беше убит от американски безпилотен самолет в съседен Пакистан през май.

„Нашето послание към поддръжниците на нашествениците е, че, може да ви е станало ясно през последните 15 години, че вие сте използвани за реализацията на американските цели”, изтъкна главатарят на талибаните, добавяйки, че „вашата подкрепа и взимане на страната на нашествениците е като действията на онези гнусни лица, които в нашата история подкрепяха британците и руснаците”.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини